decembrie 2024
Festivalul de film CineMAiubit 2024
A 28-a ediție a festivalului de film studențesc cineMAiubit, continuă proiecțiile și evenimentele până pe 14 decembrie 2024 (inclusiv), în sala Cinema de la UNATC și pe Cinepub (cinepub.ro/cinemaiubit-2024/).

Joi, 12 septembrie 2024

Primul scurtmetraj al zilei poartă titlul (În) cerc, regizat de Andreea Parfenov. Târziu în noapte, Laura (Ana Dumitrașcu) decide spontan să se mute la prietena ei, după o ceartă cu iubitul. Însă nu e cel mai potrivit moment, căci prietena are deja planuri cu un băiat. Neavând nicio altă opțiune, Laura încearcă să se alăture celor doi, dar ei sunt deja mai amețiți decât de obicei. Ce lipsește din ecuație? Un pește într-un bol, un prieten necondiționat. Pentru a scăpa de incomoda poziție de a treia roată la căruță, Laura pleacă la o petrecere unde peștele devine invitatul de onoare. Elena, o altă prietenă prezentă la petrecere la care Laura apelează pentru adăpost, o respinge fără să ofere vreo explicație logică, iar tânăra pleacă, însoțită de peștele ei spre următoarea țintă. Un alt posibil refugiu, acasă la Cristi, care nici măcar nu se obosește să-i răspundă la ușă. Astfel că, hoinărind până în zori, Laura își sună mama pentru a-i spune că nu mai are motiv să rămână la București, alături de Andrei, dar din lipsă de bani nu se poate întoarce acasă imediat... Cișmigiul pare la fel de singur și confuz ca și ea, care ajunge să creadă cu tărie în proverbul "Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!". În final, se întoarce la Andrei, ca după un lung drum prin deșert, precum Travis-ul din Paris, Texas-ul lui Wim Wenders.

(În) cerc
Ficțiune, 17 min, 2024 - România, UNATC
Regie: Andreea Parfenov / Scenariu: Andreea Parfenov / Imagine: Raul Pipaș / Montaj: Ștefan Epuran / Sunet: Andrei Duruș / Producție: Maximilian Liford
Distribuție: Ana Dumitrașcu, Ana-Maria Pop, Alexandru Munteanu, Ecaterina Elena Lupu
Sinopsis: Într-o noapte, după o ceartă cu iubitul ei, Laura și peștișorul său caută un loc unde să rămână.


Urmează - Eugen, prietenul Antoniei - în regia lui Vlăduț Iosif. Antonia (Voica Oltean) îi face cunoștință lui Dragoș (Mihai Trăsnea) cu vechii ei prieteni din liceu, Eugen (Bogdan Tulbure) și Adi. Deși tipologic diferiți, cei trei băieți schimbă păreri mai mult din obligație sau din plictiseală, într-o atmosferă încărcată cu conversații ce par să nu ducă nicăieri. Ajunși într-un bar, fetele se apucă de păcănele, iar băieții ies pe terasă pentru a mai fuma o țigară. Fără îndoială, Antonia nu a reușit să adune în jurul ei oamenii cei mai potriviți. Pereții bodegii aud de la cele mai futile, până la cele mai absurde și inutile discuții, muțind, stânjeniți. Mânat de o intruzivitate ieșită din comun, Eugen îi spune fără ocolișuri lui Dragoș că are impresia că-l place. Acesta nu și-a dezvăluit cu adevărat orientarea sexuală, însă există supoziții că ar fi gay. La scurt timp după mărturisire, grupul se destramă, iar Dragoș și Antonia rămân singuri. Dialogul, căci tot pomenesc de limbaj and so on, are o naturalețe brici, în sensul că pare scris chiar pe loc, cândva, într-o seară deosebit de plictisitoare, la un local la fel de mizer, într-o străfulgerare neașteptată de idei în legătură cu un concretism la nivel perceptiv.

Eugen, prietenul Antoniei
Ficțiune, 14 min, 2024 - România, UNATC
Regie: Vlăduț Iosef / Scenariu: Vlăduț Iosef / Imagine: Ioana Iordache / Montaj: Mihai Dumitrache / Sunet: Matei Vasilache / Producție: Corina Slăvilă
Distribuție: Mihai Trăsnea, Bogdan Tulbure, Voica Oltean, Roberta Antonie, Luca Rădulescu
Sinopsis: Antonia îl prezintă pe Dragoș vechilor ei prieteni din liceu. Fiecare ajunge să se plictisească în felul lui.


Ultimul, dar nu cel din urmă scurtmetraj de azi, se cheamă Nesportiv, regia aparținându-i Arinei Litvinova (și am avut ocazia să-l văd chiar la Sala Cinema de la UNATC, prin iulie 2024). Același Bogdan Tulbure ce a jucat și în precedentul scurtmetraj, devine Alin, un tânăr student dintr-o familie cumsecade, care se distrează un pic mai mult decât iar fi fost permis într-o seară și o pățește. Voi detalia! Alin și Cristina (Cătălina Romaneț), prietena lui, decid să meargă în club. Se dansează, se fumează, se bea, dar Alin pare complet distras de lucrurile ce-l apasă. Încercând să se mai relaxeze și aburit de ce consumase, îi face avansuri Cristinei, într-un mod deloc plăcut și de acolo i se rupe firul. Dimineață, ca un om al străzii, se trezește pe o bancă, lângă un lac și pleacă debusolat acasă la ai lui. Adolescența pare un sindrom prelungit, iar în cazul lui Alin există ceva nociv și deopotrivă firesc, ce apare după ce faci 20 și ceva de ani: incapacitatea de a deveni adult. La fotbal te-ar fi trecut pe bară fără drept de apel, dar viața nu are verdicte definitive, rămâne doar să-i înveți regulile cu prudență.

Nesportiv
Ficțiune, 26 min, 2024 - România, UNATC
Regie: Arina Litvinova / Scenariu: Arina Litvinova / Imagine: Tudor Checheriță / Montaj: Rareș Savu / Sunet: Sebastian Vîntu / Producție: Arina Litvinova, Pia Massaci
Distribuție: Bogdan Tulbure, Cătălina Romaneț, Robert Moraru, Cristian Crețu, Mihaela Mihăescu, Valentina Moghină, Rareș Ichim, Mona Toma, Daria Coman
Sinopsis: Din nou, Alin a întrecut măsura cu alcoolul. Știe că și-a pierdut lucrurile, dar nu își poate aminti ce s-a întâmplat când a fost la club cu Cristina.


* au fost doar trei scurtmetraje românești de această dată, socoteala cu patru (promisă în prima parte a trilogiei mele de reflectare a cineMAiubit) devine de nevoie șanjabilă, din motive tehnice.


Descarcă brosura cineMAiubit 2024 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus