Academia Caţavencu / mai 2006
Am zis să văd The Da Vinci Code mai mult ca să bifez evenimentul. Nu citisem cartea lui Dan Brown, însă ştiam comentariile aferente şi văzusem toate documentarele pe această temă la National Geographic.

Cum tema lungmetrajului era destul de generoasă, iar subiectul lui - vechi de aproape două milenii, regizorul Ron Howard (Cinderella Man, A Beautiful Mind, Ransom, Apollo 13) a avut la dispoziţie hectare întregi de cîmpi pe care să-i bată în cele două ore şi jumătate de film.

Ia să vedem pe scurt despre ce este vorba: imaginaţi-vă ce ar fi dacă Sfîntul Graal n-ar fi fost nici cupa din care a băut Iisus la Cina cea de Taină, nici capul lui Ioan Botezătorul şi nici alte artefacte, aşa cum se bănuieşte, ci însuşi abdomenul Mariei Magdalena, cel care în momentul crucificării ar fi adăpostit pruncul lui Iisus în vîrstă de numai cîteva luni de sarcină. Exact! Se crede că Maria Magdalena + Iisus = Love, acesta reprezentînd secretul pe care Da Vinci l-ar fi încriptat în celebra pictură "Cina cea de taină", secret descoperit de cavalerii templieri şi pe care Biserica l-ar fi ascuns de ochii lumii de-a lungul istoriei.

Încă mai sînteţi cu gazeta în mînă, în timp ce cu cealaltă faceţi o mie de cruci şi vă scuipaţi în sîn a "Ferească Sfîntu'!" la asemenea blasfemie? Atunci ia mai imaginaţi-vă că Maria Magdalena ar fi şi născut la un moment dat. E absolut logic, nu? Şi că un ordin mistic numit Stăreţia Sionului i-ar fi protejat de-a lungul timpului pe toţi aceşti descendenţi ai lui Iisus. Care va să zică, în momentul de faţă, printre noi pot exista şi cîţiva creştini al căror sînge mai are urme vagi din ADN-ul sfînt, care a înroşit în urmă cu două mii de ani crucea de pe Golgota.

O poveste frumoasă, ale cărei nobile idealuri regizorul le-a întinat cu o distribuţie cel puţin nepotrivită. Toate personajele principale sînt actori de comedie: Tom Hanks, Audrey Tautou şi Jean Reno. Filmul este o aglomerare de simboluri turnate cu găleata pe peliculă şi explicate cu imagini ca pentru proşti, un fel de "Biblia pe înţelesul tuturor", cursul scurt de istorie alternativă cu poze.

Nu mai vorbesc de finalul în doi peri, care clar lasă loc de o continuare. Continuare la care aud că Dan Brown lucrează deja. Aşteptăm cu interes jocul pe calculator, videoclipul, tricourile, pixul şi sacoşele cu Codul lui Da Vinci.


Codul lui Da Vinci, thriller mistic, SUA, 2006. Regia: Ron Howard. Cu: Tom Hanks, Audrey Tautou şi Jean Reno.

De: Dan Brown Regia: Ron Howard Cu: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Alfred Molina, Paul Bettany, Jean Reno

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus