Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  United 93

11 septembrie - United 93


Libertatea, august 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Trebuie să vă duceţi la filmul ăsta, United 93, cu o pereche de unghii în plus: de la primul minut şi pînă la ultimul (111), nu poţi decît să ţi le rozi în continuu în timp ce priveşti ceea ce ştii, de la bun început, că nu s-a terminat cu bine...

Aşa cum spune şi titlul, filmul lui Paul Greengrass (documentarist britanic venit din televiziune) este reconstituirea zborului Newark-San Francisco, din dimineaţa de 11 septembrie 2001, al companiei United Airlines. Avionul nu a mai ajuns la destinaţie: s-a prăbuşit pe un cîmp din Pennsylvania, în urma răscoalei pasagerilor care aflaseră că cele două turnuri World Trade Center din New York, cît şi Pentagonul, fuseseră atacate de terorişti. Ceea ce ei nu ştiau este că cei patru terorişti de pe United 93 îşi fixaseră ca ţintă Capitoliul din Washington. Formidabil în acest film este sentimentul constant că eşti acolo, cu pasagerii, că trăieşti drama alături de ei. În primul rînd pentru că actorii din film sînt necunoscuţi (cum să crezi povestea asta dacă ar fi jucat vedete!?), există glorificarea eroismului, dar şi o sobrietate exemplară în felul cum o face, iar imaginile filmate din mînă amintesc toate acele filmuleţe de videoamatori care au prins momentul impactului de la WTC. Este o decizie regizorală extrem de inteligentă: făcut după tot dichisul unei producţii de la Hollywood, United 93 nu ar fi fost decît încă un film-catastrofă plesnind de staruri şi de auto-importanţă.

Începutul (imagini ale teroriştilor ce se pregătesc de misiune, îşi fac abluţiunile etc, apoi un cadru aerian al oraşului încă nocturn, peste care pluteşte ameninţarea nedesluşită a rugăciunilor în arabă) este memorabil, ca şi finalul - acel ecran negru care "taie", brusc, filmul, cînd nu mai este nimic de arătat... Între aceste două puncte, realismul aproape documentar al reconstituirii te copleşeşte. "Personajul colectiv" (formulă golită de conţinut) se umple aici de toate acele chipuri, gesturi şi vorbe vii, ale unor oameni care vor muri. Vor muri cu toţii: şi pacifistul stupid, şi teroriştii, şi eroii din întîmplare. ACEST FILM TREBUIE VĂZUT NEAPĂRAT!
 Toate articolele despre United 93

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Demonii trebuie exorcizaţi - United 93, Redacţia HBO
 Reacţii post 9/11 - United 93, Andrei Creţulescu
 Dial Nine Eleven - United 93 / WTC, Alin Ludu Dumbravă
 Putea muri oricare dintre noi, nu? - United 93, Iulia Blaga
 5 ori 9/11 egal? - United 93, Alin Ludu Dumbravă
 Toate articolele despre United 93


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer