Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii

Presa franceză - din nou despre Cătălin Mitulescu - Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii


TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
"Trecutul devine o substanţă narativă fertilă pentru cinematografia fostului bloc comunist", a scris cotidianul "Libération" în ediţia sa din 30 august, dînd ca exemple producţiile Good Bye, Lenin! şi Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii, filmul lui Cătălin Mitulescu, care are pe 6 septembrie premiera în Franţa.

Cum mi-am petrecut..., premiat la Cannes în secţiunea Un Certain Regard, evocă sfîrşitul dictaturii lui Ceauşescu prin intermediul poveştii unei adolescente, frumoasa Eva (interpretată de Dorotheea Petre), care trăieşte cu părinţii şi fratele său mai mic, Lalalilu, într-un cartier de la marginea Bucureştiului. "Filmul evită melodrama istorică şi gesturile insurecţionale, preferînd cadrul restrîns", remarcă "Libération", care mai menţionează "personajele burleşti (figuri impuse de cinematografia balcanică şi românească)" şi lumina care "reprezintă o baliză temporală ce conduce naraţiunea, jucîndu-se cu clar-obscurul şi ritmul anotimpurilor". Potrivit cotidianului francez, Cătălin Mitulescu încearcă să aducă "un omagiu celor care au tăcut şi au îndurat" şi preferă să povestească despre totalitarismul de zi cu zi. "Relaţia dintre frate şi soră, modul diferit în care ei privesc mediul în care trăiesc reuşesc să schiţeze soarta ţării şi viitorul ei", conchide publicaţia.

La rîndul său, "Le Figaro" relatează că la 17 ani de la execuţia soţilor Ceauşescu, cineastul român evocă ultimele luni ale regimului comunist în primul lui lungmetraj, "o tragicomedie plină de deriziune şi cu un strop de nostalgie faţă de vremurile trecute". "Aveam 17 ani în 1989 - vîrsta Evei din film", spune Cătălin Mitulescu, citat de "Le Figaro". "Am scris acest lungmetraj de debut inspirîndu-mă din propriile amintiri din copilărie, din viaţa generaţiei mele. Este o călătorie puţin nostalgică în memorie. M-am născut în 1972. Am crescut în timpul dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. Fratele meu şi cu mine aveam impulsuri revoluţionare. Visam la libertate. Părinţii mei, în schimb, trăiau cu frică de miliţie, de denunţuri".

La 17 ani de la căderea regimului lui Ceauşescu, România a intrat într-o nouă eră, a democraţiei, dar nu s-a debarasat de toate fantomele unui trecut încă prea apropiat, scrie "Le Figaro". Cotidianul îl citează pe Cătălin Mitulescu spunînd că "în palatul lui Ceauşescu unde funcţionează acum Parlamentul pluteşte încă spiritul demonic al dictatorului" şi că "mai e nevoie de timp înainte ca România să scape complet de fantome".

Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii poate fi văzut din 15 septembrie şi pe marile ecrane de la noi.


Sageata Vezi trailerul acestui film:
 Toate articolele despre Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Ziua 4, 8 mai 2016, la Institutul Italian de Cultură - Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii la Festivalul Filmului European, 2016, Comunicat de presă
 10 ani cu filmul românesc. Episodul 6 - Anul 2006, Iulia Blaga
 Aproape - Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, Eduard Ţone
 Cum ne-am petrecut sfîrşitul lumii - Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii, Iulia Blaga
 Cum mi-am petrecut după-amiaza de 5 octombrie - Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, Mihnea Columbeanu
 Toate articolele despre Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer