septembrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
Pregătirile pentru cea de-a opta ediţie Astra Film Fest, Festivalul Internaţional de Film Documentar şi Antropologie Vizuală de la Sibiu, au intrat pe linie dreaptă. Zilele trecute s-a încheiat selecţia celor peste 700 de filme trimise pentru ediţia din acest an a Festivalului, programată pentru 23 - 29 octombrie 2006.

"Astra Film Fest este unul dintre cele mai interesante, valoroase şi căutate festivaluri de gen din Europa. Vin aici regizori şi producători de documentar de pe toate continentele, la întâlnirea cu un public entuziast, care umple sălile de dimineaţa până noaptea târziu. Festivalul de film de la Sibiu are un public european, preponderent tânăr. Studenţilor din România li se alătură colegi de la universităţi din Polonia, Ungaria, Germania, Serbia şi Muntenegru, Bulgaria, Italia etc. Festivalul de la Sibiu e un punct de maximă atracţie pentru iubitorii documentarului din toată Europa", a declarat Dumitru Budrala, directorul AFF06.

Ediţia din acest an a Festivalului are invitaţi din peste 50 de ţări. Pentru secţiunile competiţionale, selecţia a luat în considerare calităţile cinematografice ale filmelor înscrise şi în egală măsură angajarea etică şi estetică a autorului. La Secţiunea internaţională, s-au înscris filme din 77 de ţări. Această secţiune oferă publicului din România un regal al documentarului de bună calitate, pe care nu avem ocazia să îl vedem în sălile de cinema sau pe posturile comerciale de televiziune.

Secţiunea dedicată Europei de Est aduce în discuţie multe dintre aspectele dureroase ale tranziţiei din această parte a continentului. Secţiunea românească Made in Romania este o radiografie a situaţiei documentarului românesc, cu experimentele, încercările şi căutările documentariştilor de azi.

În fine, inaugurată cu două ediţii în urmă, Secţiunea filmului studenţesc a devenit una dintre atracţiile festivalului. Este o şansă pe care Festivalul o oferă tinerilor cineaşti din România de a-şi cunoaşte colegii de la centrele eruopene de mare tradiţie din Marea Britanie, Norvegia, Germania, Danemarca, Suedia etc.

În acest an, AFF06 dedică programul Portretul unui mare cineast lui Robert Gardner, autor de filme de referinţă şi fondator al prestigiosului Centru de studii cinematografice de la Universitatea din Harvard.

Invitată de onoare la AFF06, celebra regizoare britanică Kim Longinotto, va prezenta publicului festivalului cîteva dintre cele mai apreciate filme ale sale, în cadrul unui program special.

Tema specială a ediţiei din acest an este România. În acest context, Festivalul a programat:
- Romania.doc 16: o retrospectivă a celor mai reprezentative filme documentare româneşti produse în ultimii 16 ani,
- Filmul documentar, încotro?, organizat de Editura Video (MCC) sub egida Zilelor Francofoniei,
- Expoziţii de fotografie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus