octombrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
Mâine va începe cea de-a opta ediţie a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006. Ediţia din acest an pune accentul pe documentarele care fac referire la România, programele speciale fiind de asemenea orientate pe această temă. Participanţii la Festivalul care începe pe 23 octombrie şi se va sfârşi pe 29 vin din peste 40 de ţări.

"Din ce în ce mai mulţi regizori şi antropologi din lume îşi trimit filmele la Festival. Anul acesta, doar pentru concurs am avut peste 700 de filme, din care au fost reţinute 87. Avem şi în acest an cele patru clasice competiţii - Internaţional, Est-European, Studenţesc şi Made in Romania. Avem şi câteva programe speciale foarte interesante, dintre care amintesc portretul celebrului cineast Robert Gardner, care va fi şi alături de noi", a declarat Dumitru Budrala, în conferinţa de presă organizată astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu.


Retrospectivă România

În cadrul programelor speciale intră şi o retrospectivă a filmului documentar din România, care urmează temelor generice care au reprezentat fiecare ediţie a ASTRA Film Fest. În 2000, tema programelor speciale au fost romii, în 2002, au fost Balcanii, iar ediţia trecută tema centrală a programelor speciale a fost Rusia. "De data aceasta, ne orientăm pe producţiile româneşti ale ultimilor 15 ani. Sunt foarte multe ţări care au realizat o arhivă documentaristică majoră a evenimentelor prin care au trecut. La noi, din păcate, filmul documentar a suferit extrem de mult, în special datorită finanţării mai mult decât mediocre. Cu toate acestea, am reuşit să selecţionăm un număr de 12 filme pentru Retrospectiva România. Vor încerca să surprindă diferite momente ale tranziţiei", a adăugat Dumitru Budrala.

Tema ediţiei din acest an, Retrospectiva România nu a fost aleasă întâmplător. "Programul special România este foarte important. Credem că românii nu cunosc îndeajuns România. În plus, vine şi acel moment important legat de integrarea în UE şi trebuie să vedem ce ştim despre ţara noastră. Avem ocazia să prezentăm realizările sociale ale României ultimilor 16 ani, să arătăm şi altora România surprinsă în documentare şi fotografie. Festivalul nostru încearcă de fiecare dată să meargă dincolo de ceea ce se ştie, să meargă dincolo de ceea ce a fost arătat până acum la televiziuni", a declarat Csilla Kato, din stafful ASTRA Film Fest.


Premii valoroase

Programul ediţiei din acest an este astfel structurat în aşa fel încât fiecare zi să aducă un eveniment special. "O să avem o mulţime de premiere, unele mondiale, cu oameni de certă calitate. Programul a fost calculat la minut. Încă de acum aproape o lună, fiecare film a fost programat la minut, astfel încât regizorul din Austria, din Anglia sau din alte ţări ale lumii poate să îşi planifice cu exactitate deplasarea la Sibiu. Este un program foarte util pentru cei foarte ocupaţi şi stresaţi de timp", a spus Dumitru Budrala.

Festivalul are şi doza lui de adrenalină pentru cele 53 de filme intrate în competiţie. "Producătorii acestor filme pot considera că au primit deja un premiu, având în vedere că au fost selecţionaţi din peste 700 de candidaţi. Este o performanţă deloc de ignorat", susţine Adina Vărgatu, de asemenea membră a staffului Festivalului.

Anul acesta, Festivalul beneficiază de premii foarte valoroase, acordate de Institutul Cultural Român, de Consiliul Britanic, de TVR, partener al AFF, de Duna TV, de asemenea partener, de Fundaţia Raţiu, Marele Ducat al Luxemburgului şi de către Centrul Naţional al Cinematografiei. "Sunt o mulţime de premii consistente, care vor răsplăti pe cei care vor reuşi să se impună în faţa acestui juriu extrem de exigent", a declarat Dumitru Budrala, în conferinţa de presă de astăzi.


Secţiunea filmelor studenţeşti surprinde

Secţiunea filmelor studenţeşti este un proiect pornit mai timid acum două ediţii. "La început erau cinci-şase filme, iar acum a ajuns la faza de preselecţie - selecţie foarte puternică. Putem spune că este pe picior de egalitate cu celelalte secţiuni, unde se spune că ajung cei intraţi în sistem, profesioniştii. Ei bine, anul acesta studenţii ne-au făcut o surpriză extrem de plăcută, inclusiv cei din România, şi au înscris foarte multe filme bune, din care am selecţionat 12", a declarat Adina Vărgatu.


Dezbatere pe tema femeii

Anul acesta, în cadrul ASTRA Film Fest va fi organizată şi o dezbatere, o masă rotundă a cărei temă principală va lua în considerare 17 filme din competiţii sau din programele speciale. Toate aceste filme au drept subiect comun problematica femeii din toată lumea. Subiectul este vast, controversat, iar ceea ce au ales organizatorii ca punct de pornire pentru această dezbatere sunt teme extrem de interesante, de la situaţia extrem de dificilă a unor femei, până la cele mai fericite. "Moderatorii sunt nişte somităţi în materie de antropologie, două persoane care au experienţă şi în filmul documentar şi care vor conduce discuţiile astfel încât să rămânem cu foarte multe despre aceste filme. Este vorba de profesorul Michael Stewart, de la University College London, şi doamna Frances Pine, antropolog specializat în Europa de Est", a adăugat Adina Vărgatu.




Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006:




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus