octombrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
Membru al juriului la ediţiile Festivalului din 1998 şi din 2000, cunoscutul film maker David MacDougall consideră ASTRA Film Fest drept un eveniment de maximă importanţă în această parte a lumii. David MacDougall are şi un film prezent în cadrul Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală de la Sibiu - The Age of Reason (Vârsta raţiunii), care rulează astăzi în sala A şi mâine în Sala B a Casei de Cultură a Sindicatelor.

"Acest festival este singurul care tratează documentarul şi antropologia în această parte a lumii. Acest lucru dă şansa atât spectatorilor, cât şi oamenilor de film să vadă adevărate filme cruciale ca importanţă. În plus, un lucru extraordinar este faptul că aici vin mulţi studenţi", a declarat David MacDougall, în cadrul conferinţei de presă de astăzi.

Filmul The Age of Reason este, pentru MacDougall, o modalitate de a prezenta o parte din cultura indiană prin ochii unui elev de 12 ani. "Am filmat la The Doon School din nordul Indiei începând din 1997. Ultimul film, cel care va rula în cadrul Festivalului de la Sibiu este şi ultima serie, care a fost terminată în 2004. Am lucrat cu antropologi indieni în realizarea acestui film, iar în cel care va rula la Sibiu veţi vedea portretul unuia dintre elevii acestei şcoli. Ceea ce este mai special la Abhishek, un băiat în vârstă de 12 ani, este faptul că provine din Nepal, deci nu este din India. Am fost foarte interesat de modul lui de gândire, de felul în care se adaptează el în cadrul şcolii, având în vedere că este un outsider", a adăugat MacDougall.

Nume sonor în cinematografie, David MacDougall este unul dintre cei mai apreciaţi antropologi, acest lucru fiind recunoscut prin marile premii câştigate, printre care Marele Premiu al festivalului Cinéma du Réel, din Paris, sau marele premiu al Festivalului de la Veneţia.

"Am ţinut foarte mult să îl avem pe David MacDougall în cadrul acestui Festival datorită faptului că, iniţial, ASTRA Film Fest s-a dezvoltat ca un festival de antropologie vizuală. De-a lungul timpului, a devenit unul de documentar şi antropologie vizuală. Iar MacDougall este un fin cunoscător al antropologiei vizuale mondiale", a declarat Csilla Kato, membră a board-ului ASTRA Film Fest 2006.

"Nu există nici un motiv pentru care un film de antropologie vizuală ar trebui separat de restul producţiilor cinematografice. Este posibil să faci chiar şi un film de ficţiune care să conţină o perspectivă de antropologie vizuală. Vorbim aici despre o disciplină academică, dedicată cunoaşterii felului în care diferite societăţi au apărut şi au evoluat.", a adăugat MacDougall.

The Age of Reason, filmul lui MacDougall este cel din urmă film din cvintetul dedicat Şcolii Doon, un studiu intim asupra celei mai prestigioase şcoli-internat din India. Filmul explorează gândurile şi sentimentele unui băiat în vârstă de 12 ani din Nepal, în primele lui zile şi săptămâni ca elev al şcolii Doon. Este povestea întâlnirii dintre regizor şi personaj şi, în acelaşi timp, o viziune asupra minţii unui copil, aflat la "vârsta raţiunii". Ca urmare a faptului că MacDougall face parte din juriu, The Age of Reason nu intră la secţiunea competiţională a Festivalului.


Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006:




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus