Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006

Migraţia şi trecutul - temele documentarelor balcanice - ASTRA Film Fest


octombrie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Rafinată cunoscătoare a Europei de sud-est, Frances Pine susţine că, din filmele văzute în cadrul ASTRA Film Fest, a dedus faptul că documentariştii din Balcani urmează câteva tipare ale subiectelor. "Din filmele pe care le-am văzut la secţiunea est-europeană, reiese clar că avem de a face cu o importantă şi puternică emfază asupra problemei migraţiei. Din grupurile de teme pe care am observat că le utilizează documentariştii din această parte a lumii mai face parte şi relaţia dintre sexe, în care focalizarea cade pe condiţia femeii, atât ca autor de documentar, cât şi ca subiect. În plus, este evident faptul că în multe filme se vorbeşte despre faptul că trecutul trăieşte în prezent", a declarat Frances Pine.

Membră a juriului, Frances Pine a dezvoltat în ultima perioadă un puternic interes pentru această parte a Europei. "Am lucrat în ultimii ani foarte mult cu studenţi din Europa de Est, în special din Polonia. Iar filmul documentar îl folosesc la cursuri. Venind la Sibiu, unde mă aflu pentru prima oară, sunt chiar uimită de numărul mare de tineri pe care îl regăsesc aici", susţine Frances Pine.

Doctor în Antropologie Socială, lector al Departamentului de Antropologie Goldsmiths College şi cercetător la Max Planck Institute for Social Anthropology, Halle, Frances Pine este recunoscută pe plan internaţional în domeniul cercetării perioadei postsocialiste. Membru în diferite asociaţii profesionale, membru fondator al Centrului pentru Democraţie şi Societate, Pine a susţinut cursuri la Universitatea din Cambridge şi la alte universităţi din Europa. Publicaţiile sale includ cărţi şi articole privind cercetările sale din Europa Centrală şi de Est şi fosta Uniune Sovietică. În prezent, preocupările sale în domeniul cercetării se îndreaptă către antropologia din Europa Centrală şi de Est, pe tematicile relaţii de familie, memorie culturală şi antropologia copilăriei.


10 premii pentru AFF 2006

Vineri şi sâmbătă sunt zilele care mai despart secţiunile competiţionale ale ASTRA Film Fest de seara premierii. Directorul Festivalului, Dumitru Budrala, a anunţat, astăzi, şi premiile care vor fi acordate în cadrul acestui Festival.

Lista premiilor oferite în cadrul AFF 2006 este:

Sageata Luxembourg Award, oferit de Ministerul Culturii şi Cercetării din Luxemburg
Sageata British Council Award
Sageata Award For The Best European Film
Sageata ICR Award, oferit de Institutul Cultural Român
Sageata ASTRA Film Award, oferit de Fundaţia Raţiu
Sageata Deventer Award, oferit de Fundaţia Deventer Roemenie şi Filmhuis de Keizer
Sageata Duna TV Award
Sageata TVR Award
Sageata Consiliul Naţional al Cinematografiei Award
Sageata Sibiu 2007 Cultural Capital of Europe Award

Premiile oferite la această ediţie a ASTRA Film Fest depăşesc, ca valoare, 15.000 Euro. Festivitatea de premiere a celor patru secţiuni competiţionale, va avea loc sâmbătă, de la ora 18, la Sala Thalia. De la ora 20, în aceeaşi seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc proiecţia filmelor câştigătoare, în paralel cu un concert susţinut de Fanfara lui Crăciun şi un "folk party", în care actorii principali sunt Minisatul şi Cerbul de aur.

Cele patru secţiuni competiţionale ale AFF 2006 sunt Internaţional, Europa Centrală şi de Est, Made in Romania şi Secţiunea Studenţească.

Sageata Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006: Toate articolele despre Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Între campioni balcanici, hinduşi şi căţei new-yorkezi - AstraFilm Fest 2006, Iulia Blaga
 Vino la Astra Film Fest 2006, Sibiu, România!, Comunicat de presă
 Dacă nu ai auzit de Astra Film Fest, e timpul să auzi, Comunicat de presă
 Filmele premiate ale ASTRA Film FEST 2006 şi cîteva cuvinte despre Marele Premiu, Comunicat de presă
 Jurnal sibian IV - Astra Film Fest 2006, Cătălina Miciu
 Toate articolele despre Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer