Rafinată cunoscătoare a Europei de
sud-est, Frances Pine susţine că, din filmele văzute în cadrul
ASTRA Film Fest, a dedus faptul că documentariştii din Balcani urmează câteva tipare ale subiectelor. "Din filmele pe care
le-am văzut la secţiunea
est-europeană, reiese clar că avem de a face cu o importantă şi puternică emfază asupra problemei migraţiei. Din grupurile de teme pe care am observat că le utilizează documentariştii din această parte a lumii mai face parte şi relaţia dintre sexe, în care focalizarea cade pe condiţia femeii, atât ca autor de documentar, cât şi ca subiect. În plus, este evident faptul că în multe filme se vorbeşte despre faptul că trecutul trăieşte în prezent", a declarat Frances Pine.
Membră a juriului, Frances Pine a dezvoltat în ultima perioadă un puternic interes pentru această parte a Europei. "Am lucrat în ultimii ani foarte mult cu studenţi din Europa de Est, în special din Polonia. Iar filmul documentar îl folosesc la cursuri. Venind la Sibiu, unde mă aflu pentru prima oară, sunt chiar uimită de numărul mare de tineri pe care îl regăsesc aici", susţine Frances Pine.
Doctor în Antropologie Socială, lector al Departamentului de Antropologie Goldsmiths College şi cercetător la Max Planck Institute for Social Anthropology, Halle, Frances Pine este recunoscută pe plan internaţional în domeniul cercetării perioadei postsocialiste. Membru în diferite asociaţii profesionale, membru fondator al Centrului pentru Democraţie şi Societate, Pine a susţinut cursuri la Universitatea din Cambridge şi la alte universităţi din Europa. Publicaţiile sale includ cărţi şi articole privind cercetările sale din Europa Centrală şi de Est şi fosta Uniune Sovietică. În prezent, preocupările sale în domeniul cercetării se îndreaptă către antropologia din Europa Centrală şi de Est, pe tematicile relaţii de familie, memorie culturală şi antropologia copilăriei.
10 premii pentru AFF 2006Vineri şi sâmbătă sunt zilele care mai despart secţiunile competiţionale ale
ASTRA Film Fest de seara premierii. Directorul Festivalului, Dumitru Budrala, a anunţat, astăzi, şi premiile care vor fi acordate în cadrul acestui Festival.
Lista premiilor oferite în cadrul
AFF 2006 este:

Luxembourg Award, oferit de Ministerul Culturii şi Cercetării din Luxemburg

British Council Award

Award For The Best European Film

ICR Award, oferit de Institutul Cultural Român

ASTRA Film Award, oferit de Fundaţia Raţiu

Deventer Award, oferit de Fundaţia Deventer Roemenie şi Filmhuis de Keizer

Duna TV Award

TVR Award

Consiliul Naţional al Cinematografiei Award

Sibiu 2007 Cultural Capital of Europe Award
Premiile oferite la această ediţie a
ASTRA Film Fest depăşesc, ca valoare, 15.000 Euro. Festivitatea de premiere a celor patru secţiuni competiţionale, va avea loc sâmbătă, de la ora 18, la Sala Thalia. De la ora 20, în aceeaşi seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc proiecţia filmelor câştigătoare, în paralel cu un concert susţinut de Fanfara lui Crăciun şi un "folk party", în care actorii principali sunt Minisatul şi Cerbul de aur.
Cele patru secţiuni competiţionale ale
AFF 2006 sunt
Internaţional, Europa Centrală şi de Est, Made in Romania şi
Secţiunea Studenţească.

Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală
ASTRA Film Fest 2006: