octombrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
În cadrul ASTRA Film Fest, programul special Filmul documentar, încotro? implică un adevărat maraton de film documentar ce include opt proiecţii semnate de mari nume româneşti, consacrate în filmul documentar: Anca Damian, Alexandru Solomon, Dumitru Budrala, Thomas Ciulei, Laurenţiu Damian, Florin Iepan, Sorin Ilieşiu şi Cornel Mihalache.

"Nu întâmplător Colocviul Filmul documentar, încotro? se desfăşoară în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Sibiu în anul Francofoniei în România. ASTRA Film Fest este o manifestare prestigioasă, în care filme din spaţiul francofon au fost prezentate şi elogiate. Dacă ar trebui să enumerăm festivaluri în România cu participarea unor ţări din spaţiul francofon imediat vom spune DaKINO şi TIFF. Dacă ar trebui să enumerăm premii şi distincţii internaţionale obţinute de filmul românesc, tot spaţiul francofon a fost de bun augur: Cannes, Montreal, Namur, Montpellier etc. Limbajul filmic leagă creatorii din spaţiul francofon şi nu numai. Filmul documentar este artă şi cunoaştere. La ASTRA Film Fest 2006 se vor afla faţă în faţă importanţi creatori români de film documentar cu invitaţi din spaţiul francofon sub deviza «artă, cunoaştere, prietenie»", susţine prof. univ. dr. Laurenţiu Damian.

Cele opt proiecţii vor avea loc în ultima zi a Festivalului, duminică, începând cu ora 12.30. Intrarea în această ultimă zi a ASTRA Film Fest este gratuită.


Prezentarea filmelor de duminică

Ion Nicodim - Trecătorul pământului
de Anca Damian

Un film despre artistul plastic Ion Nicodim, despre locul său de naştere şi de inspiraţie-Dobrogea, despre actul de creaţie, despre originile noastre.


Clara B.
de Alexandru Solomon

Prin imagini de arhivă, actualităţi şi fotografii de epocă autentice, filmul istoriseşte povestea fictivă a Clarei B., fotografă şi reporter, femeie liberă şi puternică - născută la Strasburg în 1901 şi care şi-a petrecut viaţa între Franţa şi Germania. Existenţa ei este reconstituită de un alt personaj de ficţiune, Jonas, conservator de muzeu. Acesta o descoperă pe Clara B. prin documentele donate muzeului unde lucrează. O meditaţie asupra memoriei arhivelor si istoriei secolului XX.


La drum
de Dumitru Budrala

Ciobanii din Carpaţi pleacă în fiecare iarnă în transhumanţă, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii. Acest "drum al oilor" este oarecum asemănător cu "Drumul mătăsii" sau cu "Drumul sării". În martie 1997, stăpînul unei turme a fost jefuit şi asasinat într-o pădure. Fiul său cel mic îi găseşte trupul după şapte zile de căutare. Mai mult decît reconstituirea unei crime, filmul prezintă viaţa ciobanilor transhumanţi din sudul Transilvaniei. În cele şapte luni de drum, ciobanii sunt confruntaţi zi de zi cu întîmplări neaşteptate şi obligaţi să parcurgă cîte 25-50 km zilnic, să doarmă sub cerul liber şi să înfrunte vremea şi răutatea oamenilor.


Nebunia capetelor
de Thomas Ciulei

Lena Constante, victimă nevinovată a luptei pentru putere din sânul Partidului Comunist Român, a fost arestată în ianuarie 1948 şi implicată în procesul intentat lui Lucreţiu Pătrăşcanu. După ani îndelungaţi de detenţie (este eliberată abia în 1961), unică supravieţuitoare a acestui proces, ea va scrie o cutremurătoare carte, Evadare tăcută ce stă la baza acestui film şi care se constituie într-o uimitoare mărturie despre puterea de a supravieţui, în închisoare, evadând prin creaţie.


Construct
de Sorin Ilieşiu

Construct este un film-eseu care vrea să desluşească structura dinamică a unui spaţiu arhitectural pe care dadaistul Marcel Iancu l-a proiectat în Bucureştiul anului 1934.


Evadare din trup - Sever Frenţiu
de Laurenţiu Damian

Personalitatea şi opera pictorului Sever Frenţiu sunt printre cele mai complexe ale sfârşitului de veac XX. Filmul se constituie ca o bază documentară, la câţiva ani de la dispariţia artistului, reliefând semnificaţiile esenţiale ale operei sale.


Bârfe la stâlpii împuşcaţi
de Cornel Mihalache

Ianuarie 2006. Oraşul Cluj Napoca. În centrul oraşului, pe un trotuar, lângă monumentul închinat Eroilor Revoluţiei, ucişi în Decembrie 1989, doi oameni stau de vorbă. Un reporter de televiziune intră în discuţia lor întrebându-i ce semnificaţie are acel monument: "Stâlpii împuşcaţi". Discuţia alunecă uşor, pentru că suntem în România şi e frig, spre politică. Cei doi necunoscuţi se dovedesc a fi...


Născuţi la comandă. Decreţeii
de Florin Iepan

Un film despre soarta femeii în societatea comunistă. Pe vremea lui Ceauşescu, maternitatea devenea o problemă de stat, materializată în celebrul Decret 770. Mii de femei au plătit cu viaţa pentru că au încercat să scape de o sarcină nedorită. Atunci au venit pe lume copiii numiţi "decreţeii", dublând natalitatea. Ceauşescu voia să creeze astfel "omul nou". Dar "decreţeii" sunt, în majoritate, chiar cei care l-au înlăturat de la putere pe Ceauşescu, în decembrie 1989. Mărturii emoţionante ale unor doctori şi asistente medicale, precum şi ale unor vedete ale timpului şi ale unor oameni obişnuiţi, presărate cu amintiri dintr-o epocă nu foarte îndepărtată.


Vezi clipul de promovare a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA Film Fest 2006:




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus