Academia Caţavencu / noiembrie 2006
Children of Men
Se apropie sfîrşitul anului şi, pentru prima oară, a venit vremea decernării premiilor personale Cătălin Matei pentru cel mai bun film străin, cel mai bun film de acţiune, cea mai bună comedie, cea mai bună dramă, cel mai bun SF, cel mai bun thriller, cele mai bune interpretări, cel mai bun suspans şi cel mai bun moment în care C.M. era să bocească, stăpînindu-şi un nod în gît mare cît o împletitură de şosete.

Să o luăm de la capăt. Cel mai bun film de acţiune, cea mai bună comedie, cea mai bună dramă, cel mai bun SF şi cel mai bun thriller sînt Children of Men, Children of Men, Children of Men, Children of Men şi Children of Men. Cea mai bună interpretare: Clive Owen, în Children of Men, şi o menţiune pentru Oana Pellea, în acelaşi film. Cel mai bun suspans şi cele mai bine filmate scene de acţiune nu mai are sens să vă spun din ce film sînt.

Adevărul e că, în momentul în care am ieşit din cinematograful în care a debutat Festivalul Filmului Britanic cu Children of Men, mi-a fost clar că a fost cel mai bun film pe care l-am văzut anul acesta. Scene de acţiune filmate extrem de alert, ca într-un joc pe calculator, cu o cameră înţepenită între actori, umor fin, la care rîdeai eliberînd în acelaşi timp tensiunea, un soundtrack perfect, cel puţin o scenă la care a plîns toată sala, cea mai dramatică scenă a naşterii pe care am văzut-o în vreun film şi multe cadre frumoase ca o expoziţie de fotografie. Filmul ăsta te face să realizezi ce pierdere de cadre şi bani reprezintă multe din marile producţii americane.

Poate subiectul filmului a mai fost abordat înainte, dar cui îi pasă? Nu a fost nici un moment în cele 100 de minute în care să îmi doresc o pungă de floricele sau o ţigară. Nu m-a deranjat că Oana Pellea joacă rolul unei ţigănci şi că vorbeşte româneşte. Dimpotrivă. Filmul s-a terminat brusc ca un Citroen şi trebuie să recunosc că mi-aş fi dorit să ţină cît un Lord of the Rings. Dar atunci n-ar mai fi luat premiu, nu? Chiar nu vreau să dau mai multe detalii despre film pentru a nu vă strica plăcerea vizionării. Însă vi-l recomand cu căldură, aşa cum nu am făcut-o anul ăsta cu vreun alt film.

Gata. Decernarea s-a încheiat. Mă invit la balul cu resturi din frigider.

Children of Men, Marea Britanie/ SUA, 2006; regia: Alfonso Cuaron; cu Clive Owen, Oana Pellea, Julianne Moore.

Regia: Alfonso Cuaron Cu: Clive Owen, Michael Caine, Claire-Hope Ashitey, Julianne Moore, Oana Pellea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus