decembrie 2006
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2006
"Dacă nu ai auzit încă de Astra Film Fest care are loc în Sibiu... e timpul să auzi". Aşa începe recenzia publicată în revista Asociaţiei Nord Antropologice de Film (Nordic Anthropological Film Association - NAFA Network vol. 13.4a, decembrie 2006), recenzie semnată de Michael Yorke - documentarist şi profesor de antropologie vizuală la Universitatea din Oxford şi la Manchester University Granada Centre. Michael Yorke a fost membru în juriul Astra Film Fest 2006.

Impresionat de amploarea şi atmosfera festivalului, Michael Yorke clasifică Astra Film Fest ca fiind "una dintre cele mai bune reuniuni de antropologie vizuală (...), cu o atmosferă deosebită şi energie intelectuală vibrantă tipică pentru o ţară recent eliberată de comunism, o ţară care este în căutarea unei noi identităţi după zeci de ani de izolare culturală".

Michael Yorke focalizează atenţia întregului său material asupra festivalului începând prin descrierea locaţiei, continuând apoi cu atmosfera festivalului, cele mai importante (şi premiate) filme din cele patru secţiuni cărora le face scurte analize. "Chiar dacă festivalul s-a ţinut la Casa de cultură - clădire în stil comunist - facilităţile au fost de primă clasă: un bar bine aprovizionat care era loc permanent de discuţii aprinse. Barul era înconjurat de o expoziţie de fotografii superbe. În fiecare seară apăreau câte un grup de animatori şi formaţii de muzică tradiţională, şi festivalul se transforma într-o petrecere plină de viaţă. Într-una din seri, petrecerea s-a prelungit până la ora 4 dimineaţa cu vin şi tradiţionala ţuică - adusă adesea de public - care umplea paharele. Atât filmele cât şi "apa de foc" erau supuse unei evaluări aprinse.

Un loc important in cadrul festivalului a fost videobarul, aşezat chiar lângă bar. Cele nouă aparate video şi DVD playere erau aproape întotdeauna insuficiente datorită numărului mare de cereri. Coada era lungă şi fiecare monitor avea cel puţin o persoană lipită de el. Văzând cât de solicitat este videobarul, reprezentanţii Sony Romania, care supliniseră deja videobarul, au promis mult mai multe aparate pentru festivalul de anul viitor", afirmă celebrul profesor de la Oxford.

Sălile pline din timpul festivalului şi afluxul de public tânăr dornic de a vedea filme documentare au fost printre lucrurile care l-au impresionat pe Michael Yorke. El descrie această atmosferă ca fiind "un simptom al noii generaţii însetată de a găsi prin filme documentare o nouă formă de dezvoltare a identităţii şi exprimare a libertăţii recent dobândite".

În ceea ce priveşte ediţia AFF din 2006, Yorke ţine să aprecieze varietatea tematică a filmelor, remarcată mai ales la secţiunea Internaţional - "de la producţii de 90 de minute foarte costisitoare şi de calitate înaltă, la producţii tip Discovery şi încheind cu producţiile unor mari clasici ai filmului etnografic (...)".
Dincolo de analizele făcute la adresa filmelor premiate, Michael Yorke a ţinut să aducă în discuţie formatul desăvârşit al festivalului pe care îl cataloghează drept "o formulă sortită succesului" care se pretează pentru orice festival de gen. "Formatul programului a fost desăvârşit. În cele şapte zile de festival au fost proiectate 86 de filme într-o sală imensă cu 700 de locuri care a fost tot timpul plină. Apoi, proiecţia fiecărui film se relua într-o sală mai mică. În felul acesta fiecare avea oportunitatea să vadă toate filmele. Aproape după toate filmele au existat dezbateri cu regizorii care au fost prezenţi. Acesta este formatul ideal pentru orice festival şi Astra se poate mândri că aproape toţi regizorii care au avut filme în competiţie au fost prezenţi şi că dezbaterile au fost pline de viaţă având o traducere simultană corespunzătoare din română în engleză cât şi invers", consideră Michael Yorke.

El vede viitorul Festivalului de la Sibiu legat şi de destinul cultural al oraşului. "Festivalul a devenit imediat un eveniment cultural important - locul de întâlnire nu doar pentru tribul antropologilor dar şi pentru mulţimea de tineri din toate colţurile României interesaţi de documentare. În 2007 România va fi membră a UE, iar Sibiul va fi Capitală culturală europeană. Această schimbare va fi una cu efecte pe termen lung şi cu siguranţă va influenţa pozitiv Astra Film Fest", crede Yorke.

Acesta face şi o amplă prezentare a filmelor văzute de el şi care l-au impresionat într-un fel sau altul. Despre filmele româneşti remarcă faptul că au printre temele preferate cea referitoare la viaţa rurală, acordând o atenţie deosebită filmului Satul şosetelor.

Filmul pe care Yorke l-ar fi preferat pentru marele premiu a fost Forever Yours al Monicăi Csango. "Personal, l-aş fi premiat cu marele premiu, dar majoritatea celorlalţi membri din juriu l-au găsit mai puţin etic, spre marea mea surprindere. Pentru mine Forever Yours, de Monica Csango, are o singură greşeală - foloseşte în exces o frumoasă arhivă de fotografii în sepia cu bunica regizoarei în societatea înaltă vieneză de dinaintea războiului. O femeie tânără care îşi iubeşte cu pasiune soţul, îmbrăcată în haine de blană cu gulere de astrahan mergând la operă sau ieşind la picnic. O idilă cu iz romantic care devine din ce în ce mai perversă pe măsură ce filmul continuă. Este un film admirabil, bine realizat. Şi în mod curajos, dar periculos, ajunge acolo unde nici îngerii nu ar intra şi prin urmare nu a primit premiul pe care cred eu că l-ar fi meritat", afirmă Yorke.

"Pentru a conchide, festivalul Astra Film Fest care are loc în Transilvania - această surprinzătoare parte a lumii, care în curând va fi europeană - a fost o remarcabilă reuniune de filme extrem de bune, şi acest lucru se datorează "parteneriatului" pe interese comune, dintre doi antropologi şi regizorii prezenţi la Festival. Acesta este reţetă sortită a avea mare succes dacă Csilla Kato şi Dumitru Budrala mai au încă energie, după această performanţă, de a duce acest Festivalul la cea de-a noua lui reîncarnare. Cel mai bun aspect al festivalului a fost numărul mare de regizori prezenţi şi sincera animaţie a publicului", îşi încheie Yorke articolul.

Michael Yorke este documentarist şi profesor de antropologie vizuală. Predă cursuri de Antropologie Vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University şi Manchester University Granada Centre. Este membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival şi conduce The Oxford Academy of Documentary Film pentru formare academică. Câştigător al mai multor premii pentru documentarele sale de televiziune, printre care The San Francisco Golden Gate Award, două premii Royal Television Society, o nominalizare la BAFTA, premiul UN Environmental, premiul The National Geographic Earthwatch, premiul BBC Asia şi multe altele.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus