Chiar dacă Sibiul este Capitala Culturală Europeană cu un singur cinematograf, 2007 va fi un an spectaculos pentru iubitorii filmului, fiindcă 26 din cele peste două sute de proiecte ale anului aparţin domeniului Film, fotografie şi multimedia. Dacă sibienii sunt deja obişnuiţi cu festivalurile lor de tradiţie, cum ar fi Astra Film Fest, marile surprize vor veni prin festivaluri naţionale sau europene care se vor desfăşura pentru prima oară în oraşul de pe Cibin.
În plus, sibienii au parte de proiecţii zilnice de film documentar, la Studioul de Film Astra, unde proiectul 365 de ferestre spre lume scoate la vedere preţioasa arhivă formată după 15 ani de festival.
Cel mai important festival de film documentar din regiunea Europei Centrale şi de Est, organizat de regulă o dată la doi ani, Astra Film Fest, va avea o ediţie specială în octombrie. "AFF 2007 va fi o ediţie cu totul şi cu totul specială, spre bucuria multor fani ai festivalului, care deja ne-au scris şi ne-au spus că sunt fericiţi că nu trebuie să aştepte doi ani între ediţii consecutive. Vom avea secţiuni competiţionale, programe speciale, secţiuni tematice, expoziţii de fotografie şi workshop-uri internaţionale", anunţă de pe acum directorul festivalului, Dumitru Budrală.
Programele speciale vor fi gala de filme Evreii din România şi proiecţiile de filme din seriile Rromii, Transilvania mea şi Ultimii păstori din Europa, dar programul final nu este încă definitivat.
Unul dintre cele mai consistente proiecte culturale din cadrul programului Sibiu, Capitală Culturală Europeană este Cinemateca Astra Film. Cinemateca se desfăşoară în fiecare zi, de la ora 14, la Studioul de Film Astra, din Piaţa Mică.
Intitulat 365 de ferestre spre lume, programul special cuprinde proiecţii zilnice de film documentar, din colecţia Astra Film. Este vorba atât despre filme româneşti, care surprind realităţi diferite, fiind selectate cele mai reprezentative documentare produse la noi de la revoluţie încoace, cât şi filme străine, care poartă spectatorul în lumi altfel inaccesibile - de la îndepărtate ţinuturi africane până la mai apropiata dar mereu fascinanta Rusie.
Cinemateca este un deliciu în doze mici dar constante, pentru consumatorii de cultură care aşteaptă cu nerăbdare Festivalul de film documentar Astra Film Fest. Proiectul este organizat de Complexul Naţional Muzeal "ASTRA", Studioul de Film Astra, Fundaţia Antropologie Vizuală.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF îşi va desfăşura în 2007 o secţiune la Sibiu. "TIFF va avea loc simultan, în Cluj şi Sibiu, în perioada 1 - 10 iunie", spune Corina Stan, din partea organizatorilor. Festivalul oferă publicului şi invitaţilor un numeroase filme de lung şi scurt metraj, producţii recent premiate la festivaluri internaţionale de serie A, evenimente şi workshop-uri de creaţie. "Vor avea loc şi proiecţii în aer liber", promit organizatorii, de la Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
Vara va aduce la Sibiu două festivaluri europene. Pe de o parte, Festivalul de Film European - Cinema Paradiso, cu proiecţii în aer liber, în prima jumătate a lunii iulie. Pe de altă parte, promiţătorul Festival European de Animaţie - aniMOTION, al Fundaţiei AltArt pentru Artă Alternativă, care va aduce la Sibiu în iunie cele mai recente producţii de animaţie din Europa, de la filmul de animaţie de lung şi scurt metraj, la serii de televiziune, grafică animată, spoturi şi videoclipuri animate, animaţie pentru jocuri şi platforme interactive. Vor fi cinci zile de festival, cu proiecţii ale lucrărilor selectate în competiţie, discuţii şi întâlniri ale creatorilor cu publicul, precum şi o serie de ateliere în care cei interesaţi pot experimenta modul de realizare a unei animaţii.