Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Stagiunea concertistică 2007

Un Mozart cântat şcolăreşte


Actualitatea Muzicală, februarie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Autoarea acestei "performanţe" este pianista italiană Stefania Santangelo. Concertul ales de solistă a fost cel în re minor, KV 466, unul dintre cele mai complexe şi dramatice ale compozitorului salzburghez. Însă, nimic din încărcătura de stări şi sentimente pe care alţi interpreţi le-au descoperit de-a lungul timpului în muzica acestui concert (compus în 1785) n-a trecut de clapele pianului, mânuite sârguincios de către Stefania Santangelo.

S-o asculţi o dată e deja prea mult, sper să nu mai fie invitată şi în stagiunea viitoare, deşi ne este prezentată ca făcând parte din "categoria soliştilor dedicaţi studiului şi vieţii competiţionale". De fapt, e vorba de nişte concursuri naţionale fără nicio relevanţă în planul competiţiilor importante. Şi acestea nu sunt, cum se crede, cele consacrate, ele şi-au pierdut de mult puterea de a lansa o carieră interpretativă. Singurele care contează în prezent sunt cele organizate pentru impresarii şi managerii unor instituţii muzicale de prestigiu. Contractul oferit de ei în urma audiţiei reprezintă un certificat de garanţie care, în majoritatea cazurilor, nu-şi pierde valabilitatea.

Cristian Brâncuşi şi Orchestra de Cameră Radio n-au avut probleme în a o acompania pe tânăra profesoară a Conservatorului "Nino Rota" din Monopoli, notele concertului mozartian erau cuminte înşirate, numai că sunau tare plictisitor.

Dirijorul şi orchestra ne-au recompensat cu Simfonia a IV-a "Tragica" de Franz Schubert. După cum remarcă şi Grigore Constantinescu în programul de sală, supranumele de "Tragica" nu se potriveşte întru totul acestei simfonii. Tragicul presupune un zbucium şi o suferinţă ce nu se întâlnesc niciodată în întreaga lor gravitate la Schubert. Muzica are, mai degrabă, un caracter nostalgic, uneori cu o tentă dramatică. Aşa au gândit şi interpreţii simfonia, în ansamblul ei, oferindu-ne o redare temperată şi riguros îngrijită.

Prima piesă a programului, aceeaşi care s-a cântat în stagiunea trecută la Ateneu, era "Triptic" de Adrian Pop. Cele trei mişcări fac parte din proiectul unei muzici de balet bazată pe teme din folclorul transilvănean. Toate articolele despre Stagiunea concertistică 2007


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Dan Scurtulescu


Alte articole

 Triptic botticellian - Ottorino Respighi, Marcel Frandeş
 Simfonia jucăriilor de Leopold Mozart, Marcel Frandeş
 În memoria unui înger - Concertul de vioară de Alban Berg, Marcel Frandeş
 Ziua Internaţională a Cântului Coral 2007, Carmen Muşat-Coman
 Domnia păcii - Cantata Hodie de Ralph Vaughan Williams, Marcel Frandeş
 Toate articolele despre Stagiunea concertistică 2007


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer