Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Prestige

Filmul cu magicianu' fără Abramburica - The Prestige


Academia Caţavencu, ianuarie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
La filmul The Prestige, ca să te încălzească puţin înainte de a te introduce în lumea misterioasă a prestidigitatorilor, cei de la Mall îţi fac o scamatorie încă dinainte să intri în sală. După ce ai stat zece minute la coadă cu alţi figuranţi, bagi printr-un orificiu 350.000 lei, atît cît costă două bilete la o premieră, iar o domnişoară acră din spatele ghişeului ţi-i preface pe loc în două hîrtii colorate, tipărite de o maşinărie neagră, cu taste.

Filmul nu e prost, fiind construit el însuşi ca un număr de magie. În primul rînd, regizorul reuşeşte să nu cadă în capcana aceea extrem de tentantă de a încerca să-ţi demanteleze toate trucurile de pe scenă. Căci, evident, în dosul oricărui iluzionist de succes stă o echipă de ingineri sau inventatori. Pe cît posibil, te lasă să te prinzi tu din mers de şmecherie. Îţi este prezentată mai degrabă breasla asta ciudată a magicienilor, zgîndărindu-te cu aceeaşi ocazie şi la o coardă sensibilă. Spre exemplu, uite: o bagă pe femeia aia în cutie şi se pregăteşte să-i înfigă nişte săbii în burtă şi s-o decapiteze cu toporişca. Sau o leagă de mîini şi de picioare şi o aruncă într-un acvariu plin cu apă. Aţi văzut vreodată pe cineva din public care să sară şi să încerce să împiedice "masacrul"? Nu. Pentru că publicului îi place al naibii de mult să se lase păcălit. Mi-e foarte clar că femeia n-o să fie tranşată ca la abator şi nici n-o să moară înecată ca un şobolan. Ceea ce mă interesează pe mine nu e dacă cumva chiar moare în realitate, ci unde dracu' se ascunde cînd pătrund săbiile prin cutie?!

Filmul păcătuieşte însă prin mesajul exagerat de moralizator. Ei, aţi văzut, copii (pentru că, surprinzător, în sală erau şi nişte copilaşi ai căror părinţi au crezut că va fi un film cu circ)? Deci nenea ăsta magicianu', care toată viaţa a fost ros de ambiţii, de răzbunare, de dorinţa de succes, a sfîrşit prost, omorît de propria scamatorie pe care şi-a cumpărat-o, în loc să muncească singur la dezvoltarea ei. Colegul lui, cel care s-a dedicat trup şi suflet meseriei, care a făcut sacrificii toată viaţa şi care a ajuns la succes pe calea cea mai lungă şi mai grea, ei bine, acest om a supravieţuit şi acum e bine mersi...

Apropo, The Prestige face parte din genul "cu final neaşteptat". Vă va surprinde. Motiv pentru care am ţinut să fac şi eu la sfîrşit o ultimă scamatorie: ştiţi biletele alea colorate pe care am dat eu la intrare 350.000 lei? Ei, pe textul acesta o să salt în ziua de salariu 400.000 lei, na! Toate articolele despre Prestige


0 comentarii

ÎN PROGRAM

Film Now
Marţi, 19.02.2019 - 22,40


Resurse

 Alte articole de Daniel Goace


Alte articole

 Nu doar iluzionism - The Prestige, Eduard Ţone
 A Kind of Magic: The Prestige, Alin Ludu Dumbravă
 Iluzia cea mare - The Prestige, Andrei Gorzo
 Prestigiu şubrezit - The Prestige, Alex. Leo Şerban
 Prestigiul - Re:gal - The Prestige, Andrei Creţulescu
 Toate articolele despre Prestige


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer