Eddie's site / februarie 2007
Queen, The
Recunosc: sunt anglofil şi de fiecare dată când merg la Londra respectul meu pentru Regină e sincer şi cocoşat de istorie. Ţin cu echipele din Insulă în cupele europene, ţin cu Anglia la Mondiale şi îmi plac filmele britanice.

Da' nu înţeleg şi pace cum de-au putut să facă o asemenea porcărie de film care, culmea!, să fie nominalizat şi la Oscar!

Prin urmare a trebuit să mă uit 97 de minute (bine că e scurt!) la un movie în care să văd cum se presupune că a traversat Regina perioada morţii prinţesei Diana, laolaltă cu recent-numitul prim-ministru Tony Blair. Cum a trebuit să treacă Ză Cuin printr-un amalgam de sentimente, de la ura pe care o avea pentru fosta noră, până la reprimarea acesteia "în numele poporului britanic".

Personajele parcă sunt luate din desene animate. Blair (Michael Sheen) se bucură ca un şoricel când vede că eforturile sale au schimbat ceva în sufletul Reginei. Nevastă-sa (Helen McCrory) pare o bitch-uleasă pentru care Majestatea Sa e doar un rău necesar. Prince Philip, soţul Majestăţii (James Cromwell) e atât de categoric în replici încât e lăsat în plata Domnului până şi de către regizor. Iar Charles e mai pămpălău ca-n realitate şi atât de puţin "folosit" în film încât pare o (urâtă) plantă de apartament.

Însă cel mai mare caraghioslâc o priveşte pe însăşi Elisabeth II, cu băsmăluţele ei colorate. Citesc peste tot că Helen Mirren face un rol excepţional. Excepţional de prost, poate! Toate aceste incursiuni în "viaţa de la Palat" sunt false şi parcă gândite de un republican convins. De pildă, Regina trece printr-un mix de emoţii, inclusiv în faţa "boborului", de care englezii ar râde şi cu pălăria - memorabilă scena din faţa Palatului când o întreabă pe o fetiţă care ţinea un buchet de flori în mână "Vrei să ţi le depun eu?", aia mică răspunde "Nu, sunt pentru Tine" iar Lisaveta se emoţionează atât de tare că-i scapă un surâs în plină vară. Apoi, se pare că Big Sister are o pasiune pentru maşinuţele de tip "aro", fiindcă se urcă de nebună într-una, singură, pleacă pe coclauri şi rămâne înţepenită în mijlocul unui râu, apoi vede un cerb pe care-l tot vâna bărbac'su cu nepoţii şi are o revelaţie: "băi nene, Diana aia era ea a dracu', da' acum că tot a luat-o, mi se mişcă şi mie sufleţelul, aşa că TREBUIE SĂ FAC CEVA!". Şi se întoarce la Buckingham. Cu toţi cei patru căţei roşcaţi şi clonaţi care-i sorb comenzile de pe buze!

God save the Queen! Cu adevărat s-o salveze cineva!



Regia: Stephen Frears Cu: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus