România Liberă / martie 2007
Queen, The
Dintre filmele care intră azi pe ecrane, The Queen e cel mai bun. După cum se întâmplă, la câte aţi auzit despre el înainte de a-l vedea, poate veţi fi dezamăgiţi, fie că vă aşteptaţi sau nu la vreo cronică de palat flamboaiantă sau hiperacidă, fie la vreo amplă desfăşurare de forţe (dramaturgice, actoriceşti sau regizorale).

The Queen nu e o capodoperă, ci un film de foarte bună factură, care merită văzut din mai multe motive. În primul rând pentru felul în care se raportează la evenimentele istoriei recente şi mentalităţilor Marii Britanii - numirea lui Tony Blair în postul de prim-ministru, moartea prinţesei Diana din august 1997 şi momentele derutante de după, când Casa Regală a fost luată prin surprindere şi n-a ştiut ce poziţie să ia faţă de dispariţia prinţesei rebele, plânse de o lume întreagă.

Scenariul e punctul forte al filmului, poate mai mult decât interpretarea ireproşabilă a lui Helen Mirren. Peter Morgan reuşeşte să câştige un pariu dificil, pe muchie, scriind o poveste care ironizează fără să dărâme mentalităţile rigide ale Casei de Windsor, construind un portret până la urmă favorabil reginei Elizabeth, o poveste care asimilează evenimentele dramatice reale cu extrem de multă eleganţă. Gândiţi-vă, de pildă, că suntem scutiţi de a vedea cadavrul prinţesei (sau, mă rog, manechinul) din morga spitalului parizian (aparatul de filmat se opreşte la uşă), filmul arătându-ne-o pe Lady Di numai în imagini de arhivă. Scenaristul şi regizorul ştiu exact cum să echilibreze realitatea cu realitatea contrafăcută (cântărite în doze farmaceutice), ştiu cum să le asambleze într-o materie coerentă, povestea găsindu-şi spaţiile favorabile în care să respire. Iar regina interpretată de Helen Mirren ştie să mobileze aerul din jurul ei, mai ales când nu are replici.

Ca să n-o mai lungesc, The Queen e un film ca monarhia britanică - sobru, volatil dar cu o structură lemnoasă netă în spate, elegant şi cu un umor intrinsec, subtil.



Regia: Stephen Frears Cu: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus