Săptămâna Financiară / aprilie 2005
O privire aruncată în culisele unui teatru londonez din anii '30, la propriu şi la figurat, ne dezvăluie un personaj care, povestit, are toate defectele posibile. Julia Lambert este o actriţă de succes, trecută de prima tinereţe, frivolă, libertină, egoistă. Când o vezi însă, lucrurile se schimbă radical. Julia este de-a dreptul adorabilă şi, pe cale de consecinţă, adorată.

De-aici vine provocarea imensă pe care a avut-o în faţă echipa de producţie a filmului Being Julia: în afara dificultăţii de a reconstitui atmosfera epocii respective (înclinaţia aproape maladivă către detalii a lui Maugham reprezenta o circumstanţă agravantă), trebuia găsită o actriţă care să fie capabilă să interpreteze partitura aproape imposibilă a Juliei. Spre norocul nostru al tuturor, există pe lume Annette Bening.

La o privire superficială, Julia Lambert trăieşte o aventură tumultuoasă cu Tom, un tânăr arivist care profită de banii şi poziţia ei pentru a-şi face loc în înalta societate. Mai mult, are neobrăzarea de a-i cere Juliei, al cărei soţ este co-proprietarul teatrului, să o distribuie într-un rol important pe o actriţă de duzină de care se îndrăgostise subit.

Julia suferă de gelozie, de plictiseală, de oboseală, de sindromul tinereţii pierdute. Sau cel puţin aşa se vede. Adevărul este însă presărat, puţin câte puţin, pe parcursul filmului, pentru ca finalul să fie de-a dreptul uimitor. Julia nu trăieşte, ci joacă. Şi se joacă. Cu cei din jur şi cu ea însăşi. Jocul merge atât de departe, încât nici ea nu mai poate discerne între sentiment şi teatru. Comunică în replici chiar şi cu propriul copil care, în ciuda vârstei fragede, înţelege şi o înţelege. Idila cu Tom nu este decât un episod al unei piese de teatru în care ea are rolul principal, iar ceilalţi sunt doar figuranţi.

Iar în actul final Julia acceptă rolul de vioara a doua pe lângă "rivala" sa doar pentru a avea ocazia să o umilească în seara premierei, când schimbă total textul piesei şi improvizează magistral, smulgând ropote de aplauze. Ea e diva, şi zecile de oglinzi care o înconjoară îi sporesc aura magică.

În real life, Bening a pierdut Oscarul în faţa lui Hillary Swank (Million Dollar Baby). Dar cine va vedea ambele filme va şti cu siguranţă că actriţa e Annette.


Being Julia - Julia
SUA, 2004
Regia: Istvan Szabo
Scenariu: Ronald Harwood, după un roman de Somerset Maugham
Distribuţie: Annette Bening, Jeremy Irons, Michael Gambon
Premii: Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un film muzical sau comedie; nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal.
Regia: Istvan Szabo Cu: Annette Bening, Jeremy Irons, Michael Gambon

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus