Sibiul a găzduit pe 25 şi 26 februarie cel mai important eveniment muzical din primul sezon al programului "Capitală Culturală Europeană". Prima seară a fost dedicată invitaţilor speciali şi a atras politicieni şi oameni de afaceri. Printre spectatori s-au numărat Daniele Mancini, ambasadorul Italiei la Bucureşti, şi Sergiu Nistor, comisarul guvernamental al programului "Sibiu 2007". Marii absenţi au fost primarul Klaus Johannis, plecat din ţară, şi ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.
Concertele au fost organizate de ADV Communication împreună cu Asociaţia "Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007" şi s-au desfăşurat sub patronajul Ambasadei Italiei şi al Asociaţiei Unimpresa România. Costul total al evenimentului a fost în jur de 200.000 euro. "Este vorba, în primul rînd, de plăcere. De plăcere şi de bucuria muzicii" - asta au părut să spună, dincolo de perfecţiunea tehnicii interpretării, instrumentiştii Scalei din Milano, în concertele lor de la Sibiu.
După o primă parte în care au interpretat impecabil lucrări clasice de Rossini - Coţofana hoaţă, Concertul pentru fagot şi coarde, Cherubini şi Morlacchi, instrumentiştii de la Scaligero au reuşit să ridice sala în picioare cu cea de-a doua parte, mai relaxată, cu lucrări de Rota şi Bernstein. Muzicienii au fost aplaudaţi minute în şir şi au fost chemaţi de două ori pe scenă, după spectacolul susţinut duminică, iar finalul concertului a fost unul exploziv. Spectatorii au cerut de două ori bis, iar cei 14 artişti le-au respectat dorinţa.
"Publicul ne-a primit cu mult entuziasm, căldură, participare. Ne face mare plăcere cînd sîntem recompensaţi în felul acesta. A fost o experienţă deosebită. În general, noi cîntăm o primă parte clasică, după care cea de-a doua face publicul să simtă ritmul şi să se ridice de pe scaune", au declarat muzicienii la finalul primei seri. Ei au anticipat o reacţie încă şi mai caldă pentru cel de-al doilea spectacol, la care urma să participe publicul larg, format din sibieni melomani, cei care se dăduseră peste cap ca să prindă un bilet, spre deosebire de prima seară, unde publicul a fost format în special din politicieni şi oameni de afaceri. "Căldura cu care ne-aţi primit ne-a obligat să oferim bisurile. Ne-am oprit din cîntat numai pentru că se făcea prea tîrziu", a declarat flautistul Mauritio Simeoli.
De ce nu Corul şi Filarmonica
Ansamblul Instrumental Scaligero este alcătuit din 14 muzicieni, toţi profesori ai Orchestrei Teatrului Scala şi ai Orchestrei Filarmonice a Scalei. Organizatorii au explicat cum s-a făcut această alegere. "Corul, Filarmonica şi Ansamblul Scalei din Milano sînt trei lucruri diferite. Noi am discutat încă de acum un an cu directorul Scalei, pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru Sibiu. Pentru Filarmonică nu era spaţiu, fiindcă este vorba de 80 de instrumentişti, iar sala Thalia nu este atît de spaţioasă. Am avut, astfel, de ales între cor şi ansamblu. Am decis că ansamblul este mult mai reprezentativ, mai ales că e format din cei mai buni maeştri ai Filarmonicii Scala", a explicat Marco Rondina, director general al Unimpresa (Asociaţia Intreprinderilor Italiene din România), sub al cărei patronaj s-a desfăşurat evenimentul. Filarmonica Scalei din Milano va veni la Bucureşti, în septembrie.
De la clasic la jazz
"Scaligero" a luat naştere acum 18 ani, ca un cvintet dublu, însă din 1998 şi-a îmbogăţit instrumentalul cu saxofon, pian, armonică şi instrumente de percuţie, tipice pentru jazz, care i-au permis să pornească de la originalul repertoriu clasic ajungînd pînă la jazz, dacă nu chiar pînă la muzică etnică sau new age.