Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Purificare

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

O dimensiune de poem global - Purificare


martie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Şansa a făcut să pot vedea spectacolul Purificare, pus în scenă de Andrei Şerban la Teatrul Naţional din Cluj, cu ocazia cursurilor pe care le ţin la Universitatea Babeş-Bolyai. Cunosc bine toate spectacolele lui Andrei Şerban şi pot afirma că Purificare reprezintă o etapă nouă şi interesantă în cariera sa. Andrei Şerban este din ce în ce mai liber, liber de toate referinţele la opera altor regizori şi la propria sa operă. El reuşeşte să ajungă, în Purificare, la o dimensiune de poem global, care înmănunchează experienţa sa din domeniul teatrului şi operei.

Excepţionala piesă a Sarei Kane îmi apare, în viziunea lui Andrei Şerban, ca o încarnare a proiectului lui Kandinsky, prin gruparea Blaue Reiter, a unui estetici totale (artă, literatură, muzică, scenografie, teatru, operă) , vizînd o nouă renaştere interioară şi intrarea într-o nouă epocă spirituală. Pe un alt plan, spectacolul lui Andrei Şerban mă face să mă gîndesc, de asemenea, la picturile lui Egon Schiele, cu atmosfera sa crepusculara, anunţătoare a unei noi epoci, în care putem intra datorită unei purificări interioare. Despre ce ne vorbeşte Purificare dacă nu despre această purificare interioară, premergătoare a oricărui proiect viabil de viaţă decentă într-o epocă violentă, ducînd la autodistrugere?

Cît despre "pornografia" spectacolului lui Andrei Şerban, reacţia viscerală, pe un prim plan de lectură, este, pur şi simplu, rizibilă. Pentru orice spectator din Occident, obişnuit cu dezlănţuirile violente din arta actuală, spectacolul lui Andrei Şerban apare chiar ca fiind pudic.

Scriam în postfaţa la cartea O biografie a lui Andrei Şerban (Polirom, 2006) că teatrul lui Andrei Şerban este "un teatru al spiritualităţii". Purificare nu face decît să îmi întărească această convingere.

 Toate articolele despre Purificare


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Basarab Nicolescu


Alte articole

 Polemicile şi marketingul teatral - capcane şi strategii, Miruna Runcan
 Purificare la Festivalul Internaţional de Teatru de la Santander, 2009, Comunicat de presă
 La teatru ca la eşafod - Purificare, Luiza Vasiliu
 Galerie foto - Purificare, Adriana Grand, Nicu Cherciu
 Între zis şi... văzut - Purificare, Miruna Runcan
 Toate articolele despre Purificare


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer