Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Sunshine

Un anti-Armageddon - Sunshine (Re:miză)


Re:publik, aprilie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Soarele s-a dus şi 50 de ani în viitor, o expediţie spaţială încearcă să-l reaprindă, în timp ce pe pămînt e iarnă solară. Drumul durează şapte ani şi e ultima speranţă a omenirii pentru că anterioara expediţie a eşuat.

Sunshine e un anti-Armageddon, care construieşte în prima parte atmosfera realistă a unei misiuni de cosmonauţi, apoi se transformă în altceva. Pornind de la o combinaţie de Solaris cu 2001, tensiunea creşte greu, ca şi empatia faţă de personaje. De la jumătate devine mai interesant ca poveste şi motivaţii, dar nu se hotărăşte ce vrea să fie, o combinaţie de tot felul de filme, de la deja menţionatele 2001 şi Solaris la Mission to Mars, Event Horizon şi Supernova, ba chiar şi Alien... thriller, horror, filosofic, grand guignol. Din acest punct de vedere filmul e postmodernist, pentru că ţi dau toate aceste referinţe şi tu faci ce vrei cu ele, le pui la plus sau la minus, te ajută sau nu faptul că ai văzut titlurile anterioare. Iar faptul că Danny Boyle a lucrat în genuri diferite, de la horror (28 Days Later), thriller (Shallow Grave), comedie (A Life Less Ordinary), fantezie (Millions), dramă (Trainspotting), aventură (The Beach), a ajuns şi la SF, unde bagă toate aceste genuri (re)mixate. Sau e vina scenariului lui Garland, care conţine toate clişeele genului?

Dar look-ul e grandios, valorile de producţie sunt superioare, cu atenţie la detalii (costumul de astronaut, golden, cum n-am mai văzut), în orice caz vizual, auditiv, filmat (germanul Kuchler a fost operatorul lui Winterbottom la Code 46 şi The Claim), montat la superlativ, Sunshine merită văzut la cinema. Reflexii, explozii solare şi sonore, cu o muzică interesantă, eclectică (John Murphy şi Underworld, după modelul de la Event Horizon, Michael Kamen şi Orbital?). E SF-ul anului, pentru că, spuneţi-mi, ce fel de SF-uri de acest tip se mai fac, în concluzie un film cum rar vezi la cinema.

Trainspotting, plus o navă spaţială egal Sunspotting. And a shallow grave.


Sunshine, SUA 2007.
Regia: Danny Boyle,
Scenariul: Alex Garland,
Imaginea: Alwin H. Kuchler,
Cu: Cillian Murphy, Chris Evans, Cliff Curtis, Michelle Yeoh, Rose Byrne. Toate articolele despre Sunshine


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Alin Ludu Dumbravă


Alte articole

 Dă Soarele mai tare şi închide-l! - Sunshine, Radu Preda
 Sunspotting - Sunshine, Alin Ludu Dumbravă
 Să fie lumină - Sunshine, Andrei Gorzo
 Hot! Hot! Hot! - Sunshine, Andrei Creţulescu
 Cu un soare nu se face lumină - Sunshine, Iulia Blaga
 Toate articolele despre Sunshine


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer