De la Trainspotting încoace, Danny Boyle îşi caută drumul şi, poate, scenaristul. Momentan îl testează pe Alex Garland, care însă rămâne în această fază după trei pelicule semnate împreună. Şi asta pentru că nici The Beach, nici 28 Days Later nu au dat semnal simbiozei aşteptate. Iar, după cum se va vedea în continuare, nici Sunshine nu ne aduce revelaţia.
Sunt destule opinii care categorisesc filmele lui Boyle drept zombie. Ciudate. Fără cap şi coadă în accepţiunea clasică a termenilor. Ceea ce se aplică în mod sigur ultimei sale producţii. Regizorul a intrat, cu curaj, pe terenul minat al filmelor SF. Dar nu vă gândiţi la Alien sau la 2001: A Space Odyssey, ci mai degrabă la Solaris, sau la nuvelele din Almanahul Anticipaţia de odinioară.
Deşi greu de încadrat într-o anume categorie, pentru că are câte puţin din fiecare, Sunshine este totuşi un SF britanic. Adică ne-american. Este adevărat, subiectul îl constituie o misiune spaţială cu echipaj uman, trimisă de pe Terra să "reaprindă" soarele, a cărui moarte ameninţa Pământul cu bezna şi glaciaţiunea totală cu ajutorul unei explozii de mari dimensiuni. Chiar dacă filmul nu se bazează prea mult pe efectele vizuale gen Star Wars, scenografia nu l-ar face de ruşine nici chiar pe George Lucas. Dar asemănările cu producţiile americane de gen se opresc aici. Intriga transcende vizualul, iar accentele metafizice şi religioase transformă totul într-o alegorie dinamică.
Problemei generale de viaţă şi moarte - opt oameni sunt trimişi să salveze omenirea - i se subsumează una aparent minoră: nu numai că din cauza unei erori umane nava nu va mai avea oxigen pentru întoarcere, dar pentru a-şi îndeplini misiunea este nevoie de câteva sacrificii "în avans", adică mai puţine guri care să respire. Nu veţi asista nici la vreo tragere la sorţi cu paie, nici la uneltiri mişeleşti, rezolvarea acestei situaţii fiind unul din punctele forte ale scenariului.
Sunshine este ca un mall - fiecare găseşte câte ceva interesant, mergând până la mituri şi simboluri, cum ar fi suprimarea profanului care se apropie nepermis de mult de Soare sau beţia luminii. Vă las să le descoperiţi singuri, avertizându-vă totodată să vă păstraţi suficiente resurse pentru final, pe care dacă nu-l ignoraţi vă va chinui neuronii ceva vreme.
Sunshine
UK, 2007
Regia: Danny Boyle
Scenariul: Alex Garland
Distribuţia: Cillian Murphy, Rose Byrne, Cliff Curtis, Chris Evans, Troy Garity, Mark Strong, Michelle Yeoh, Hiroyuki Sanada, Benedict Wong.