mai 2007
Miercuri, 9 mai, ora 19:30, Sala Palatului
Spectacol de gală, onorat de prezenţa regizorului Jirí Menzel

Coproducţie: Cehia/Slovacia, 2007 (120 minute)
Comedie / Romantic
Regia: Jirí Menzel
Scenariul: Jirí Menzel, după un roman de Bohumil Hrabal
Imaginea: Jaromír Sofr
Montajul: Jirí Brozek
Muzica: Ales Brezina
Cu: Oldrich Kaiser, Ivan Barnev, Julia Jentsch, Martin Huba, Marián Labuda, István Szabó
Distribuit de: AQS

Ecranizare a romanului omonim semnat de Bohumil Hrabal, filmul prezintă povestea unui mărunt ospătar praghez, urmărind în flash-back-uri tumultoasa sa viaţă, de-a lungul primei jumătăţi a secolului trecut.

Jan Díte (Oldrich Kaiser / Ivan Barnev) este un tânăr complexat dar ambiţios, care îşi doreşte cu ardoare să se îmbogăţească. Începe să lucreze ca ajutor de ospătar într-un hotel de provincie şi reuşeşte să facă o carieră frumoasă în restaurante din ce în ce mai selecte, inclusiv în perioada nazistă. Primii ani ai comunismului îl găsesc - în sfârşit - bogat, dar acest lucru îl va duce la puşcărie. După ani şi ani, din nou liber şi fără nici un ban, Jan se retrage într-un orăşel părăsit. Singurătatea îi va fi tulburată de sosirea unei femei, a cărei tinereţe şi vitalitate îi vor răscoli amintirile.

Extraordinarele resurse pe care le-au găsit cineaştii cehi în literatura lui Hrabal - umorul cald, grotescul blând, atmosfera încărcată în permanenţă de o vitalitate autentică, deseori expusă ca joc şi exuberanţă - sunt prezente şi de această dată în aceeaşi notă de autentic, emoţionând prin amestecul lor insolit, contrastând cu hazardul ce pare să însoţească fiecare destin.

Premii:
Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Berlin, 2007

Selecţii şi nominalizări:
Ursul de Aur - Festivalul de Film de la Berlin, 2007


După absolvirea studiilor la FAMU (şcoala pragheză de cinema) Jirí Menzel îşi începe cariera ca asistent de regie, iar în 1965 semnează unul dintre scheciurile cuprinse în Perlicky na dne / Micile perle - un etalon al "noului cinematograf ceh" (o ecranizare a cinci nuvele semnate de Bohumil Hrabal). Primul său lungmetraj este tot o ecranizare după Bohumil Hrabal: Ostre sledované vlaky / Trenuri bine păzite (1966) - un film care îi va aduce Oscarul pentru cel mai bun film străin şi recunoaşterea internaţională. Perioada "normalizării", de după Primăvara de la Praga, i-a întrerupt pentru o vreme cariera. Următorul său film - şi acesta tot o ecranizare după Bohumil Hrabal, Skrivánci na niti / Ciocârliile pe sârmă, deşi realizat în 1969, a putut fi lansat oficial abia în 1990 (când câştigă Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin). După o perioadă de refugiu în teatru, se reîntoarce pe platourile de filmare la mijlocul anilor '70. După 1990, continuă să scrie, să regizeze şi să joace în filme, iar în paralel montează piese de teatru în ţară şi străinătate. Jirí Menzel rămâne şi azi unul dintre cei mai renumiţi şi mai apreciaţi regizori de film din Europa.

Website: http://www.anglickykral.cz/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus