Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul filmului european 2007

Festivalul de film european 2007 - Der neunte Tag / A noua zi


mai 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Vineri, 11 mai, ora 20:00, Studio

Coproducţie: Germania / Luxemburg / Cehia, 2004 (98 minute)
Dramă
Regia: Volker Schlöndorff
Scenariul: Eberhard Gomer, Andreas Pfluger
Imaginea: Tomas Erhart
Montajul: Peter R. Adam
Cu: Ulrich Matthes, August Diehl, Hilmar Thate, Bibiana Beglau, Germain Wagner
Distribuit de: Telepool

În timpul celui de-al doilea război mondial, preotul catolic Abbé Henri Kremer este închis în lagărul de concentrare de la Dachau. Atunci când mama sa moare, el primeşte o permisie de nouă zile pentru a participa la funeralii. Dar bunăvoinţa Gestapo-ului ascunde, de fapt, un plan perfid: în timpul celor nouă zile petrecute acasă, în Luxemburg, preotul Kremer este urmărit în permanenţă de un ofiţer SS - locotenentul Gebhardt - care încearcă să-l determine să-i prezinte pe ocupanţii nazişti într-o lumină favorabilă. El ar trebui să-l convingă pe episcopul local să ofere sprijin necondiţionat forţelor de ocupaţie şi chiar să scrie o scrisoare către Papă prin care să-i ceară să le urmeze exemplul. Supus unei presiuni extreme, Preotul Kremer trebuie să aleagă între a pactiza cu naziştii sau a se întoarce în infernul de la Dachau.

Premii:
Premiul de Cristal pentru cel mai bun film - Festivalul de Film de la Fajr, 2005; Premiul de Aur pentru cea mai bună producţie cinematografică - Premiile Germane de Cinema, 2005; Premiul Bernhard Wicki pentru regie - Festivalul de Film de la Munchen, 2004; Marele Premiu pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Biberach, 2004.

Selecţii şi nominalizări:
Premiul Condorul de Argint pentru cel mai bun film străin - Premiile Asociaţiei Criticilor de Film Argentinieni, 2006; Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal - Premiile Europene de Film, 2005; Premiul pentru cea mai bună imagine - Premiile Cameraimage, 2004 şi Premiile Germane de Imagine, 2005; Premiul pentru cel mai bun film, regie, montaj, actor în rol principal, actor în rol secundar, scenariu, sunet - Premiile Germane de Cinema, 2005; Premiul pentru cel mai bun film - Festivalul de Film de la Mar del Plata, 2005.

Inspirându-se din memoriile Preotului Jean Bernard - o victimă a lagărelor naziste - cunoscutul regizor Volker Schlöndorff spune una dintre terifiantele poveşti ale celui de-al doilea război mondial.

Website: http://www.derneuntetag.de
 Toate articolele despre Festivalul filmului european 2007


0 comentarii

Spacer Spacer