A fost sau n-a fost?
Vineri, 11 mai, ora 19:00, Muzeul Ţăranului Român
Producţie: România, 2006 (90 minute)
Comedie, dramă
Regia şi scenariul: Corneliu Porumboiu
Imaginea: George Dăscălescu, Marus Panduru
Muzica: Rotaria
Montajul: Roxana Szel
Costume: Monica Răduţă
Cu: Mircea Andreescu, TeodorCorban, Ion Sapdaru, Mirela Cioabă, Cristina Ciofu, Constantin Diţă, Luminiţa Gheorgiu
Distribuit de: Independenţa Film
Întreaga ţară a privit în direct la televizor cum mulţimi furioase l-au determinat pe dictatorul Ceauşescu să părăsească Bucureştiul într-un elicopter. Într-un orăşel liniştit la est de capitală, la 16 ani de la această dată istorică, o emisiune TV rememorează momentul. Jderescu, patronul postului TV local, are doi invitaţi care îşi împărtăşesc amintirile gloriei lor de revoluţionari. Unul este Pişcoci, un bătrân pensionar, şi uneori Moş Crăciun, celălalt Mănescu, un profesor de istorie veşnic îndatorat din cauza băuturii. Cu toţii încearcă să răspundă la o întrebare care de 16 ani nu-şi găseşte răspunsul: "A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?"
Construit dintr-o serie de episoade aproape burleşti care ne familiarizează cu cele trei personaje principale, această comedie tristă creşte şi culminează cu o scenă considerată ca una dintre cele mai bune din cinematografia românească: un talk show de la o televiziune de neprofesionişti, turnat în timp real.
Premii:
Cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor într-un rol principal - Premiile Gopo, 2007; Caméra d'Or şi Label Europa Cinema - Festivalul de Film de la Cannes, 2006; Cel mai bun film din competiţie, cel mai bun film din cadrul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul publicului - TIFF, 2006; Premiu special pentru contribuţie artistică extraordinară acordat lui Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Sapdaru - Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, 2006.
Selecţii şi nominalizări
Cel mai bun regizor - Independent Spirit Award, 2007; Cel mai bun scenariu - European Film Awards, 2006; Marele Premiu - Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, 2006.
În anul 2004, Corneliu Porumboiu a câştigat premiul II la secţiunea Cinefondation la Festivalul de la Cannes cu scurt-metrajul Călătorie la oraş, iar în anul 2006 a câştigat premiul Caméra d'Or pentru filmul A fost sau n-a fost? la acelaşi festival. Porumboiu a mai regizat Pe aripile vinului (2002) şi Visul lui Liviu (2004).
Scenariul filmului A fost sau n-a fost? a fost publicat de Editura LiterNet şi este disponibil gratuit pe situl acesteia.
Ryna
Vineri, 11 mai, ora 21:30, Muzeul Ţăranului Român
Producţie: România, 2005 (91 minute)
Dramă
Regia: Ruxandra Zenide
Imaginea: Marius Panduru
Scenariul: Ruxandra Zenide, Marek Epstein
Cu: Dorotheea Petre, Aura Călăraşu-Hasnaş, Matthieu Roze, Radu Romaniuc, Valentin Popescu, Nicolae Praida, George Custura, Theodor Delciu, Constantin Ghenescu, Dana Taloş, George Robu, Oxana Moravec
Distribuit de: Metropolis Film
Într-o comunitate mică din Delta Dunării, în care tradiţiile sunt greu încercate de noi aspiraţii materialiste, o adolescentă încearcă să devină femeie. Este povestea Rynei, o fată de şaisprezece ani, mecanic-auto în Sulina, care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tată care îi anulează feminitatea şi o mamă supusă soţului despotic. Prinsă între vechile valori ale lumii în care trăieşte şi tentaţiile vieţii moderne, ea reuşeşte să evadeze, dar are de plătit un preţ greu.
Ryna este rolul de debut al actriţei Dorotheea Petre, rol pentru care a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în devenire la TIFF 2005. Dorotheea este deja cunoscută publicului român din filmul Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii pentru care juriul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes i-a acordat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină.
Premii şi festivaluri:
Filmul Ryna are numeroase distincţii câştigate la festivaluri prestigioase de film - de la Valencia, Napoli, Milano, Mannheim, Geneva, Bordeaux, Cottbus şi TIFF şi GOPO.
Ruxandra Zenide a studiat la Geneva Relaţiile Internaţionale şi a urmat cursurile Şcolii de Film FAMU din Praga. A mai regizat filmele de scurt metraj "Dust" - selectat în numeroase festivaluri internaţionale şi premiat cu premiul Swiss Hope, Locarno 2002, şi Stejarii verzi care a putut fi văzut în cinematografele din România în cadrul proiectului Scurt-circuit. Cinci scurte româneşti, o nouă generaţie. Ruxandra este prima femeie-regizor din generaţiile de cineaşti români de după 1989 care a debutat în lung metraj şi care se bucură de recunoaştere internaţională.