mai 2007
Fabuleux destin d'Amélie Poulain, Le
Amélie (Audrey Tautou) nu e o fetiţă ca oricare alta. Ea şi-a văzut peştişorul roşu preferat alunecînd şi dispărînd într-un lac din oraş, şi-a văzut mama murind pe pavajul de la Notre-Dame, şi tatăl care îşi revarsă toată afecţiunea asupra unui pitic de grădină.

Amelie a crescut acum şi a devenit chelneriţă în Montmartre, într-un bar ţinut de o fostă dansatoare de circ. Viaţa lui Amelie este simplă: îi place la nebunie să spargă crusta cremei de zahăr ars, să arunce cu pietricele în Sena, să se uite la oameni şi să-şi lase imaginaţia să zburde.

La douăzeci de ani - lovitură de teatru! Amélie îşi descoperă ţelul în viaţă: să îndrepte viaţa celor din jurul ei. Şi născoceşte tot felul de stratageme ca să intervină neştiută în existenţa celor care o înconjoară. Printre ei, portăreasa care-şi duce zilele abţiguindu-se cu vin de Porto, în tete-a-tete cu un cîine împăiat, Georgette, o tutungereasă ipohondră, sau vecinul lui Amélie poreclit "omul de sticlă", care nu trăieşte decît prin intermediul unei reproduceri după Renoir.

Misiunea lui Amélie e dată peste cap de întîlnirea cu un băiat ciudat, Nino Quincampoix (Mathieu Kassovitz). Angajat temporar într-un "tren fantomă" şi într-un sex-shop, Nino colecţionează fotografiile aruncate în jurul automatelor de fotografii şi încearcă disperat să dea de urma unui necunoscut ale cărui fotografii le găseşte peste tot, cînd misiunea lui e dată peste cap de întîlnirea cu Amelie.

Amélie e fascinată de Nino, dar preferă să se joace de-a v-aţi-ascunselea cu el, în loc să-şi dezvăluie adevărata identitate. După mai multe încercări de a se apropia de el, se răzgîndeşte. Din fericire, "omul de sticlă" îi face jocul şi o împinge în braţele lui Nino.

Premii

European Film Awards 2002
Cel mai bun film european 2001 , Cel mai bun regizor european 2001, Cea mai bună imagine, Premiul publicului pentru cel mai bun regizor

5 Nominalizări Oscar 2002
Cel mai bun film străin, Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună imagine, Cele mai bune decoruri, Cel mai bun sunet

4 premii Cesar
Cesar la Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna muzica si Cele mai bune decoruri

13 Nominalizări Cesar 2002
Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă - Audrey Tautou, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol secundar - Jamel Debbouze, Cel mai bun actor în rol secundar - Rufus, Cea mai bună actriţă în rol secundar - Isabelle Nanty, Cea mai bună muzica, Cea mai bună imagine, Cele mai bune decoruri, Cel mai bun sunet, Cel mai bun montaj, Cele mai bune costume

9 Nominalizări Bafta 2002, 2 Premii (cele mai bune decoruri, cel mai bun scenariu original)


Regia: Jean-Pierre Jeunet
Scenariul: Jean-Pierre Jeunet Şi Guillaume Laurant
Producător: Claudie Ossard
Director de imagine: Bruno Delbontel
Montaj: Gerard Hardy
Efecte speciale: Yves Domenjoud / Les Versaillais
Muzica: Yann Tiersen
Cu: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Lorella Cravotta



Regia: Jean-Pierre Jeunet Cu: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Lorella Cravotta

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus