Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Filantropica

Ţi-e milă? Ţi-am luat banii! - Filantropica


România Liberă, mai 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Vip-urile autohtone n-au ratat deschiderea Festivalului DaKINO, cu atît mai mult cu cît Nae Caranfil a devenit deja o instituţie. Paradoxal însă, Filantropica pică exact împotriva imaginii unei Românii sclipitoare şi mondene şi nici nu pare să fie comedie. Eroul filmului (Mircea Diaconu) este un biet intelectual muritor de foame la catedra unui liceu care, pentru a cuceri o jună "manechină", decade pînă la a face jocurile textierului cerşetorilor bucureşteni (Gheorghe Dinică). Deşi Nae Caranfil declară, dacă e întrebat, că atunci cînd face un film se gîndeşte în primul rînd să-i placă lui, Filantropica are destule ingrediente care să aducă poporul în sălile de cinema.

E interesant de văzut cît vor rîde spectatorii la spectacolul mizeriei din care şi ei fac parte. Filmul e mai degrabă trist şi întunecat, comicul venind din supralicitarea tragicului. Publicul din Sala Palatului a gustat filmul. S-a rîs, s-au aplaudat apariţiile pe ecran ale lui Mircea Diaconu şi Gheorghe Dinică, a fost întîmpinată cu surpriză necamuflată apariţia scurtă ("cameo" în limba specialiştilor) a însuşi regizorului, care făcea karaoke pe My Way al lui Frank Sinatra. Secvenţa respectivă e, de altfel, una din cele mai tari ale filmului, oferind o cheie de interpretare. Dacă adăugăm replica finală rostită de Gheorghe Dinică - "Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!..." - şi explicaţia acestuia cum că azi degeaba cerşeşti dacă n-ai o poveste, putem spune că, în această nouă comedie a sa, Nae Caranfil ne dă de înţeles că numai cu o poveste şi numai cu o poveste aparent comică mai poţi aduce lumea în sală.

Filmul fără poveste rămîne cu mîna întinsă. După ce au gustat My Way al lui Nae Caranfil, spectatorii au primit un bobîrnac la ieşirea din sală. Excelenta idee, a tarafului de ţigani din hol, i-a făcut pe unii să rîdă şi pe alţii să plece capul în piept. Spectacolul nu era numai cel de pe ecran, ci şi cel în care oamenii se pregăteau să reintre.

Citiţi scenariul filmului Filantropica, un volum publicat de Editura LiterNet.
 Toate articolele despre Filantropica


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Iulia Blaga


Alte articole

 10 ani cu filmul românesc. Episodul 2 - Anul 2002, Iulia Blaga
 Filantropica la clubul de film românesc, Comunicat de presă
 La Dakinoptica - Filantropica, Alex. Leo Şerban
 O comedie în locul dramei - Filantropica, Alex. Leo Şerban
 Opera de trei parai - Filantropica, Irina Margareta Nistor
 Toate articolele despre Filantropica


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer