Revista 22 / octombrie 2001
Gout des autres, Le
Le gout des autres / O chestiune de gust (1999) e o comedie cu tuşe negre de Agnes Jaoui, în care maxima fineţe o atinge jocul lui Jean-Pierre Bacri şi câteva din situaţiile pe care Castella (personajul acestuia) le provoacă. Amestec de ironie, tandreţe, înţelegere şi o dulce-amară examinare, fără anestezie, a personajului lui Bacri, în intenţia lui inconştientă de a-şi depăşi limitele. E un film despre ce poate face dragostea dintr-un necioplit plin de bani, la limita grobianului, şi despre cât e el de înduioşător, în vulnerabilitatea lui, în concesiile pe care le face şi sinceritatea dezarmantă (în alte condiţii umilitoare) pe care o afişează. Toate sunt surprinse şi redate de Agnes Jaoui cu o mare doză de inefabil ce dă forţă filmului - acele situaţii pe muchie de cuţit, cu psihologii pictate într-o infinitate de nuanţe.

E, în acelaşi timp, un film ce nu lasă deloc senzaţia de căutat şi finisat, ci tăiat, cu o singură lovitură, dintr-o singură bucată. Dar lovitura e a unui maestru... Din cartea de vizită a filmului: a câştigat 4 César-uri în 2001, dintre care pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu, şi a fost nominalizat la alte 5, printre care cea mai bună regie şi cel mai bun actor (Bacri); a câştigat David di Donatello (Oscarurile italiene) în 2001 pentru film străin; a fost nominalizat la Oscar pentru film străin tot în 2001.
Regia: Agnes Jaoui Cu: Anne Alvaro, Jean-Pierre Bacri, Alain Chabat, Agnes Jaoui, Gerard Lanvin

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus