Festivalul Internaţional de Film Transilvania s-a deschis luni la Cluj-Napoca cu o premieră românească. Occident (scenariul şi regia Cristian Mungiu) a avut prima întîlnire cu publicul românesc după întoarcerea de la Cannes (din Occident, voila o întîlnire cu noroc, nu numai pentru pisica rătăcită prin frumoasa sală a Cinematografului "Republica" (şi lui Cristi Mungiu îi plac pisicile, are şi el două acasă), ci şi pentru că sala a reacţionat prompt la întîmplările tragi-comice ale eroilor, "sancţionîndu-le" cu rîsete şi aplaudînd îndelung şi ritmat la final. Se pare că tinerii spectatori s-au identificat cu tinerele personaje rătăcite într-o realitate din care nu se pot salva decît fugind din ţară. Au savurat melodia Noi în anul 2000, care le-a marcat copilăria şi de care le era probabil dor. Piesa lui Marius Ţeicu strînge filmul în jurul ei, dînd poveştii tragi-comice un aer nostalgic şi dezabuzat.
Tinerii anului 2000 care cu 20 de ani în urmă visau SF preferă acum emigrarea, lăsînd în urmă părinţi resemnaţi. Filmul are însă mult umor (realitatea "e de aşa natură" - expresie preferată a poliţistului interpretat de Dorel Vişan), şi felul inteligent în care scenariul compune o poveste din trei părţi care completează firul narativ îl ţine pe spectator în priză.
Festivalul a debutat, aşadar, într-un aer de euforie generală dat de acest film rupt din realitate. Realitatea face ca ajutorul promis de Consiliul Local festivalului, ajutor de 100 milioane lei, să fie anulat şi înlocuit cu trei statuete de bronz în valoare de 15 milioane lei, statuete care vor fi oferite ca premii. S-a modificat şi numărul premiilor. Se dau acum trei în bani, prin intervenţia de ultim moment a unor sponsori.