Da, este un film mult mai bun decît La vita e bella al lui Roberto Benigni! Benigni a realizat o alegorie despre rezistenţa la Rău prin Rîs, o comedie atît de apăsată de greutatea Mesajului, atît de speriată că ar putea fi înţeleasă greşit şi învinuită de vulgaritate, încît nu mai îndrăznea, sau nu mai ştia cum să fie comică. Dădea înapoi atît din faţa Răului, cît şi din faţa Rîsului.
Dimpotrivă, filmul lui Mihăileanu este comic, şi comedia - sănătoasă, tradiţională, pe înţelesul tuturor - este, în acelaşi timp, un memento ("Uitaţi-vă!", ne spun realizatorii. "Viaţa pe care v-o arătăm noi este cea pe care naziştii au încercat şi aproape au reuşit să o distrugă.") şi o strîmbătură obraznică, triumfătoare, în faţa Răului ("Felul de viaţă, genul de umor, pe care au vrut ei să le distrugă, se află în acest film, deci au supravieţuit.").
Plecarea trenului în care evreii, deghizaţi în nazişti şi prizonieri, se autodeportează spre Uniunea Sovietică şi, de acolo, în Palestina, este de neuitat: un sat întreg fuge în noapte; a doua zi, poştaşul nu va mai găsi pe nimeni; o mare evadare fericită şi imposibilă, ca într-un basm. Majoritatea personajelor sînt caricaturi şi tipuri comice. Mihăileanu le ia din teatrul idiş şi nu încearcă să le dea adîncime, dar le dă căldură. Cel mai complex personaj este tîmplarul care acceptă în silă să joace rolul ofiţerului nazist, iar apoi îşi intră atît de bine în rol, încît ajunge la cuţite cu "prizonierii" şi meditează amar la însingurarea superioară a soldatului german perfect.
Train de vie e genul acela de cinema simplu, simţit, umanist, la care te-ai aştepta să răspundă oricine. Şi totuşi, spectatoarea aceea care a stat lîngă mine şi-a scos celularul la sfîrşit şi, cu o voce cultivată, a dat un raport al cărui rezumat ar fi: "muzică foarte bună (Goran Bregovic), ideologie foarte suspectă". Mi-a venit să-i spun: "Într-adevăr, duduie, ce te faci cu umaniştii ăştia? Ar trebui puşi la zid cu toţii, mama lor de suspecţi!"
Dar n-am avut curaj - mi-ar fi răspuns cu Dumnezeu ştie ce citat nimicitor!