februarie 2003
Catch Me If You Can
LEONARDO DiCAPRIO (Frank Abagnale) are în palmares o nominalizare la Oscar şi este vedeta filmului cu cele mai mari încasări din toate timpurile. În 1994 a fost nominalizat atât la Oscar, cât şi la Globul de Aur pentru rolul unui tânăr handicapat mintal din filmul What’s Eating Gilbert Grape. A doua nominalizare la Globul de Aur a venit în 1997 datorită rolului din Titanic, pelicula lui James Cameron distinsă cu premiul Oscar.

Născut la Holywood, DiCaprio a început să joace încă din şcoala primară, mai întâi în spoturi, apoi primul rol a fost în Parenthood şi apoi în Growing Pains. Primul său rol notabil a fost cel al lui Tobias Wolff în This Boy’s Life în regia lui Michael Caton - Jones. Jucând alături de Robert De Niro şi Ellen Barkin, DiCaprio interpreta rolul unui copil care trebuia să îndure duritatea şi abuzurile unui tată vitreg. Pentru acest rol el a fost foarte apreciat. În 1995 a jucat în trei filme : The Quick and the Dead cu Sharon Stone, Russell Crowe şi Gene Hackman, The Basketball Diaries şi Total Eclipse. În anul următor a jucat în William Shakespeare’s Romeo and Juliet alături de Claire Danes, în regia lui Baz Luhrmann şi alături de Meryl Streep, Diane Keaton şi Robert De Niro în Marvin’s Room. În 1997 a jucat în Titanic. Alte roluri în : The Beach, Celebrity şi The Man în the Iron Mask. În acest sezon joacă şi în Gangs of New York în regia lui Martin Scorsese.


TOM HANKS (Carl Hanratty) a fost elogiat de presă şi de spectatori recent pentru prestaţia din Road to Perdition. Este unul din cei doi actori care au reuşit rara performanţă de a câştiga doi ani la rînd Oscar pentru cea mai bună interpretare pentru rolurile din Philadelphia şi din Forrest Gump. A fost nominalizat la Globul de Aur pentru rolul din Saving Private Ryan în regia lui Spielberg iar apoi a fost nominalizat a cincea oară la Oscar pentru rolul din Cast Away.

Mai înainte a cîştigat un Glob de Aur pentru rolul din Big şi a mai fost nominalizat o data pentru rolul din Sleepless in Seattle. A mai jucat în 1998 tot alături de Meg Ryan în You’ve Got Mail, apoi în 1999 în The Green Mile. Alte roluri în: A League of Their Own, Turner & Hooch, Punchline, Nothing in Common, Volunteers, Bachelor Party şi Splash. Şi-a pus vocea în animaţie în filmele Toy Story 1 şi 2. A muncit şi pentru micul ecran : a produs şi a regizat câteva episoade şi a jucat într-un episod din serialul HBO From the Earth to the Moon. Pentru acest serial a primit premiile Emmy, Globul de Aur şi premiul Guild pentru producători, precum şi o nominalizare Emmy pentru regie.

Colaborarea cu Spielberg din Saving Private Ryan a continuat, ei fiind producători executivi pentru Band of Brothers (Camarazi de război) difuzat de HBO. A scris scenariul şi a regizat cîteva episoade din acest serial de război. Serialul a fost distins cu premiul Emmy şi Globul de Aur, iar Hanks a primit premiul Emmy pentru regie, o nominalizare Emmy pentru scenariu şi încă un premiu Guild ca producător. În 1996 a regizat şi a fost scenarist pentru filmul That Thing You Do iar anul trecut a produs la studioul propriu comedia My Big Fat Greek Wedding care, cu un buget destul de mic a înregistrat un box office de peste 200 mil $.


CHRISTOPHER WALKEN (Frank Abagnale, senior) a câştigat în 1978 Oscarul pentru rol secundar pentru interpretarea din filmul The Deer Hunter. A mai primit pentru acelaşi rol premiul criticii din New York precum şi o nominalizare la Globul de Aur.

Walken a atras atenţia întâi pentru rolul din filmul distins cu Oscar Annie Hall regizat de Woody Allen. După aceea a avut peste 50 de roluri cum ar fi: Pennies From Heaven, The Dead Zone, At Close Range, Biloxi Blues, King of New York, Pulp Fiction, Siucide Kings, Sleepy Hollow .

A făcut o frumoasă carieră şi pe scenă, începând să joace de la 10 ani. A urmat o şcoala de dans şi a jucat în multe piese şi musical - uri. Are numeroase premii teatrale pentru prestaţiile din Lion în Winter, The Rose Tatoo, ambele jucate pe Broadway. În curând vă apărea în Gigli cu Ben affeck şi Jenifer Lopez, în regia lui Martin Brest şi în Envy alături de Ben Stiller şi Jack Black.


MARTIN SHEEN (Roger Strong) este foarte apreciat în prezent pentru rolul Preşedintelui SUA în serialul TV The West Wing. Pentru acest rol a avut 3 nominalizări la Globul de Aur, a cîştigat un Glob de Aur şi avut trei nominalizări Emmy.

Născut şi crescut în Dayton, Ohio, Sheen a debutat cu succes pe Broadway în The Subject Was Roses. Pentru acelaşi rol făcut pentru marele ecran a primit o nominalizare la Globul de Aur. Rolul carierei sale de până acum este considerat Capitanul Willard din filmul lui Coppla Apocalipse Now.

Alte roluri : The American President, Wall Street, That Championship Season şi cel din Ghandi în regia lui Richard Atteborough, film distins cu Oscar. A regizat filmul Cadence în care a şi jucat alături de fiul său Charlie Sheen. Filmografia pentru TV a lui Martin Sheen este foarte cuprinzătoare. Cităm doar rolul din Kennedy pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur şi cel din Gettysburg unde a interpretat rolul Generalului Robert E. Lee, rol pentru care a primit premiul Emmy.


NATHALIE BAYE (Paula Abagnale) este una dintre actriţele franceze cele mai admirate şi distinse. A primit trei premii Cesar, echivalentul francez al premiului Oscar, şi a fost nominalizată încă de patru ori la aceleaşi premii Cesar. A jucat în peste 60 de filme printre care trei în regia lui Truffaut : Day for Night, The Man Who Loved Women, şi The Green Room. Cel mai recent rol este cel din Une liaison pornographique pentru care a primit un premiu la Veneţia. Şi-a început cariera ca dansatoare şi s-a mutat să studieze la New York la 17 ani. A făcut turul Americii cu o trupă de dans înainte de a se întoarce în Franţa unde şi-a îndreptat atenţia către actorie. A primit primul Cesar în 1981 pentru rolul din Sauve qui peut şi în acelaşi an a primit încă o nominalizare Cesar pentru Une semaine de vacances. În următorii doi ani a primit succesiv încă două premii Cesar pentru Une etrange affaire şi La balance.


AMY ADAMS (Brenda Strong) a fost distribuită mai întâi în teatru în musical-uri ca: Crazy For You, Good News, Seven Brides for Seven Brothers . Pe marile ecrane a apărut în Serving Sara, Drop Dead Gorgeous şi Pumpkin, dar primul ei rol important poate fi considerat cel din Catch me if you can. Are în palmares şi roluri în seriale şi filme TV ca The West Wing, Smallville şi Buffy,The Vampire Slayer.


JENNIFER GARNER (Cheryl Ann) a fost catapultată pe marile ecrane după rolul ei de succes din serialul TV Alias pentru care a primit Globul de Aur şi o nominalizare la Emmy. Născută la Houston, Texas şi crescută în West Virginia s-a mutat la New York pentru a-şi face o carieră în actorie. A fost distribuită în Pearl Harbor , Dude, Where Is My Car, şi în curînd va fi văzută în Daredevil alături de Ben Affleck.


Regia: Steven Spielberg Cu: Tom Hanks, Leonardo DiCaprio, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, Amy Adams

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus