România Liberă / august 2007
"Nu puteţi găsi nici un nod în papură pentru că la Sfântu Gheorghe nu există papură", spune Marcel Iureş referindu-se la a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul care începe luni în Delta Dunării. Deşi, continuă preşedintele onorific al festivalului pe acelaşi ton glumeţ-maliţios, "sperăm încă 40 de ediţii ca să ajungem la consacrare".

Noutăţile ediţiei sunt mai multe. Prima ar fi că scurtmetrajele din competiţie vor fi proiectate şi în camping. A doua că numărul lungmetrajelor din competiţie a crescut de la şapte la nouă. A treia că 22 din cele 30 de scurtmetraje de ficţiune româneşti care n-au fost selecţionate în competiţie vor rula totuşi într-un program special. O secţiune aparte prezintă documentare pe teme de interes global. Printre acestea şi An Inconvenient Truth realizat de Davis Guggenheim şi narat de Al Gore, film care deschide festivalul. Celelalte sunt Invisibles, produs de actorul spaniol Javier Bardem, documentarul canadian The Great Warming, narat de Keanu Reeves şi Alanis Morisette, şi documentarul britanic A World Without Water, realizat de Brian Woods.

"Anul trecut nu am fost sută la sută mulţumit pentru că e foarte greu să controlezi tot", spune criticul de film Alex. Leo Şerban, care a alcătuit pentru al doilea an consecutiv selecţia. El spune însă că selecţia din acest an îl reprezintă în mare parte. Competiţia lungmetrajelor e caracterizată prin diversitate - genuri diferite, filme venite din zone diverse (Flandres de Bruno Dumont, Interview de Steve Buscemi, Tuya's Marriage de Wang Quanan sau California Dreamin' (nesfârşit) de Cristian Nemescu). Toate filmele din competiţia de lungmetraj au fost dacă nu premiate, măcar prezentate la mari festivaluri internaţionale, ceea ce dă o selecţie puternică, dar pune sub semnul întrebării rostul unei competiţii. E normal ca atunci când ai Palme d'Or-ul să nu mai mergi la nici o competiţie, cum e cazul filmului lui Cristian Mungiu, dar când ai Ursul de Aur la Berlin, aşa cum îl are Tuya's Marriage sau Marele Premiu al Juriului la Cannes, cum are Flandres, n-ar fi mai nimerit să faci la fel?

La animaţie predomină filme prezentate la cunoscutul festival de la Clermont-Ferrand, secţiunea adăpostind şi filme experimentale. Secţiunea off de documentare umple golul lăsat de eliminarea competiţiei pentru documentar. Hanno Höfer, care face parte din juriul de scurtmetraj, se bucură însă că scurtmetrajele nu au 40 de minute. De anul trecut, la iniţiativa selecţionerului Alex. Leo Şerban, durata scurtmetrajelor nu e mai mare de 20 de minute.


Ken Loach şi Cristian Mungiu în vizite - fulger

Anonimul va avea în acest an doi invitaţi speciali - Ken Loach şi Cristian Mungiu, care vor sta însă puţin la Sfântu Gheorghe. Ken Loach vine marţi şi va fi preluat de la Otopeni de un elicopter care îl va duce direct în Deltă. Aici va fi prezent seara la proiecţia filmului Tickets şi va răspunde întrebărilor publicului, iar a doua zi va susţine o prelegere în sala mare. Stă cu totul 25 de ore. Cristian Mungiu stă de marţi seara până joi, dar restul echipei filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile rămâne. Prezenţa lui Ken Loach l-a nedumerit la conferinţa de presă pe criticul Tudor Caranfil, care a întrebat ce legătură există între un cineast "de extremă stângă" şi un festival "elegant şi rafinat" cum e Anonimul? Răspunsul a rămas că va veni de la sine după ce se va încheia festivalul şi după ce se va aprecia succesul său. Deşi, au spus în cor şi Alex. Leo Şerban, şi Magda Mihăilescu, să îl numeşti pe Ken Loach "de extremă stângă" e ca şi cum te-ai aştepta să pună bombe.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus