septembrie 2007
Alcătuită din câţiva membri ai Orchestrei Centrului Canadian, Jessica Linnebach - vioară, Jethro Marks şi Ashan Pillai - viole şi Amanda Forsyth - violoncel, în frunte cu Pinchas Zukerman-vioară, formaţia a debutat la Tanglewood Harrogate International-Anglia, a fost premiată cu Clasical album of the year pentru înregistrări (2004), fiind prima deţinătoare a premiului Isaac Stern pentru Excelenţă Artistică (New York, 2002).

În recitalul cameral de la Ateneul Român (8 septembrie 2007), din cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" 2007, de la primele sunete emise, se putea observa amprenta stilului interpretativ al lui Zukerman, răsfrântă asupra întregului ansamblu. Sonoritatea omogenă, căldura vibrato-ului, dinamica trasată cu precizie, frazarea impecabilă, naturaleţea în mişcările instrumentale, pulsaţia ritmică integratoare, eleganţa relevării formei muzicale, erau fascinante.

De la Trio-ul de coarde "Aubade" de George Enescu - o miniatură precum o camee - la "Cvintetul cu două viole, în do minor, K.V. 406" de W.A. Mozart şi încheind cu "Cvintetul cu două viole, în mi bemol major, op. 97" de Antonin Dvorak - cu stilemul intonaţional de terţă mică - totul era ireal de frumos. Atacuri, filaje, nuanţe subite, tehnica mezza voce, dozajele intensităţilor, serveau muzica şi vrăjeau auditoriul. Cele două bis-uri, alese cu consecventă erudiţie, partea a II-a din "Cvintetul cu două viole, în si bemol major" de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi finalul din "Cvintetul cu două viole, în si minor op. 115" de Johannes Brahms, au încheiat serata.

Există în mod cert un teritoriu unic, dar foarte divers, un "Galapagos" al artei sonore: muzica de cameră. Iar Zukerman Chamber Players este un exemplar rarisim, încântător, o excepţie a sonotopului în care trăim.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus