Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Festivalul George Enescu 2007

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Beethoven interpretat de monştri sacri


septembrie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Al doilea concert al Orchestrei Simfonice din Londra (vineri, 21 septembrie 2007) a inclus în program două lucrări beethoveniene, Concertul nr.5 pentru pian şi orchestră "Imperialul" şi Simfonia nr.3 "Eroica", şi a avut ca invitaţi doi interpreţi de marcă, pianistul Evgeny Kissin şi dirijorul Sir Colin Davis.

Evgeny Kissin s-a născut la Moscova, în anul 1971. A studiat, începând de la 6 ani, la celebra şcoală moscovită pentru copii supradotaţi, Gnessin, cu profesoara Anna Pavlovna Kantor. În cariera concertistică a debutat la 10 ani, cu Concertul K.466 de Mozart, după care, un an mai târziu, a susţinut şi primul recital. De-atunci şi până azi colaborează cu cei mai mari muzicieni (dirijori, parteneri de muzică de cameră) din întreaga lume, primind numeroase şi importante distincţii.

În concertul din Festival a cântat impecabil, fiind răsplătit cu aplauze îndelungate de publicul prezent în Sala Palatului.

Sir Colin Davis a fost (aşa cum am scris şi în cronica precedentă) dirijorul principal al orchestrei simfonice londoneze în perioada 1995- 2006 (31 decembrie). De la 1 ianuarie 2007 acest post îl ocupă Valery Gergiev, iar tot de atunci Colin Davis a devenit Preşedintele ansamblului.

Spre deosebire de primul concert (din seara precedentă), orchestra era numai ochi şi urechi la indicaţiile dirijorului. Marşul Funebru (partea a II-a din Simfonia nr.3 "Eroica") avea acea continuitate unitară a mişcării care te face să nu-i observi lungimea (trenantă, la alţi dirijori), în Scherzo (partea a III-a) dialogul vioi dintre suflătorii de lemn şi corzi sau intervenţiile repetate ale cornilor sunau fără cusur. Finalul (atipic, adică prea puţin "mobilizator") era de-a dreptul impresionant datorită, mai ales, manierei calme dar perseverente în care era edificat.

Fără îndoială, Colin Davis a fost şi este încă (la 80 de ani) un mare dirijor. Toate articolele despre Festivalul George Enescu 2007


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Dan Scurtulescu


Alte articole

 Enescu după Festivalul Enescu, Bedros Horasangian
 Béjart Ballet Lausanne la Festivalul Enescu 2007, Mihaela Michailov
 Sfîrşit de festival cu Trio Beaux Arts şi LSO - Enescu 2007, Bedros Horasangian
 Cu Enescu, din infernul traficului în paradisul muzicii, Dan Dediu
 Săptămîna pianiştilor - Enescu 2007, Bedros Horasangian
 Toate articolele despre Festivalul George Enescu 2007


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer