Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Roma

În ochii lui Fellini - Roma


România Liberă, octombrie 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Postul de televiziune Pro Tv programează filmul lui Fellini - Roma, realizat de marele cineast italian în 1972.

În pelicula Roma, cvasi-documentar, cvasi-ficţiune, Fellini îşi exprimă viziunea personală asupra capitalei italiene, amestec de nostalgie, mister şi ironie caustică. Deşi majoritatea actorilor sunt necunoscuţi: Peter Gonzales, Fiona Florence, Britta Barnes, în film îşi fac apariţia, episodic, şi mari vedete ca Anna Magnani, Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale.

La începutul filmului, trei ţărănci trec prin faţa unei pietre care indică distanţa care le separă de Roma. Mai întîi, oraşul nu este decît o legendă care i se induce unui elev prin intermediul citatelor şi al diapozitivelor. Este încă Roma antică a filmelor cu gladiatori şi Roma fascistă a jurnalelor de actualităţi, reunite într-o sală de cinematograf în care băieţelul ajunge cu familia. Lîngă o barieră, el priveşte îndepărtîndu-se un tren...

Cîţiva ani mai tîrziu, el este cel care coboară din acest tren pe peronul gării Roma. Descoperă o pensiune de familie, în centrul căreia tronează o mamă gigantică (personaj tipic fellinian), loc popular în anul 1939, un teren vag la liziera oraşului unde aşteaptă statuile şi prostituatele... Această rememorare incoerentă şi halucinantă, în stilul care a rămas în istoria culturii drept "fellinian", continuă pe tot parcursul filmului, reprezentînd felul original în care regizorul priveşte acest oraş, cu frumuseţea şi defectele sale. Roma lui Fellini poate nu este identică cu Roma de pe hartă, dar cu siguranţă cu cît este mai felliniană, cu atît este mai fascinantă şi mai poetică.

În acest film se găsesc scene de mare frumuseţe, printre cele mai seducătoare din minunata operă a lui Fellini: frescele antice descoperite într-o galerie subterană, care se descompun rapid în contact cu lumina, sub ochii înmărmuriţi ai arheologilor; parada de modă în costume clericale şi bisericeşti, ironie lipsită de răutate la adresa preoţimii; chermeza oamenilor din popor, întinsă pe trotuare, pînă la limita liniei de tramvai; cursa de motociclete pe străzile oraşului vechi, şi multe altele.

Acum cîţiva ani, la televiziune s-au difuzat cîteva filme din opera lui Fellini (probabil compusă aproape în totalitate din capodopere) şi nu putem decît să sperăm în reluarea ciclului, eventual îmbogăţit şi cu alte titluri. Toate articolele despre Roma


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Doinel Tronaru


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer