Cei care credeau că odată cu vara se duce şi efervescenţa Capitalei Culturale Europene s-au înşelat. Aşa cum îi stă bine, la final de septembrie, cultura uită de Piaţa Mare şi intră în cotloane confortabile, fiindcă toamna aduce la Sibiu numeroase evenimente: festivaluri de teatru, de film documentar şi de poezie. Festivalul Teatrelor Europene este un bonus pentru cei care îndrăgesc festivalul de teatru consacrat al Sibiului. Ediţia specială, de toamnă, se va derula pe durata a două luni, între 28 septembrie şi 28 noiembrie 2007, şi va aduce companii celebre din Europa.
Spre deosebire de festivalul din primăvară, în cel de toamnă densitatea va fi mai mică, nu va juca mai mult de o companie pe zi, iar fiecare spectacol va fi pus în scenă de minimum două ori. "Sînt teatre scumpe care vin şi am considerat că e important să joace de mai multe ori", explică Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca", organizator al ambelor festivaluri, definind evenimentul ca pe un "festival pe orizontală".
Printre participanţi se numără Teatrul Mic (Maly Theatre) de la Moscova, care va aduce la Sibiu Unchiul Vanea, al reputatului regizor Lev Dodin, şi Schauspielfrankfurt, din Frankfurt, cu Suferinţele tînărului Werther, după Goethe, în regia lui Florian Fiedler. Meyerhold Centre din Moscova participă în festival cu Rugăciune pentru Cernobîl, iar Teatrul Bulandra din Bucureşti cu Triumful dragostei, în regia lui Alexandru Darie, în timp ce Theatre de L'Eveil din Belgia aduce spectacolul Bouvard şi Pecuchet, după Flaubert.
Din festival nu vor lipsi producţiile sibiene, precum Viaţa cu un idiot sau Pescăruşul, iar singurul participant noneuropean este Theatre du Sygne din Japonia, care va monta Macbeth de Shakespeare. Locaţiile de joc vor fi Teatrul Naţional "Radu Stanca", Pavilionul 2007 şi Casa de Cultură a Sindicatelor.
Faust, premieră în mai multe dimensiuni
Faust, după J.W. Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, cea mai aşteptată premieră a lui 2007, se joacă pe 28 şi 29 septembrie şi pe 1 octombrie. Spectacolul grandios este montat într-o hală industrială dezafectată, cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, unde sînt amenajate aproximativ 400 de locuri pentru spectatori.
"Publicul stă la început în mod tradiţional, la un moment dat o să fie o plimbare printr-un alt spaţiu, să descopere o altă dimensiune a acestui decor. De aceea am făcut spectacolul într-o hală, şi nu într-un teatru, pentru că era nevoie de un spaţiu foarte mare", spune regizorul Silviu Purcărete.
În Faust joacă toţi actorii Teatrului Naţional din Sibiu, atît de la secţia română, cît şi de la cea germană, precum şi studenţii. Rolurile principale sînt interpretate de Ilie Gheorghe, de la Teatrul Naţional din Craiova, şi Ofelia Popii, de la Teatrul Naţional din Sibiu, iar personajul Margareta este multiplicat, fiind interpretat de şase fete. "Sînt nişte Margarete iluzorii", ne-a dezvăluit regizorul.
În ciuda zvonurilor vehiculate înainte de premieră, spectacolul este unul bazat pe cuvînt: "Scenariul acestui spectacol se bazează pe fragmente de text, pentru că altfel piesa, jucată integral, cum au făcut-o nemţii acum cîţiva ani, durează zile. Dar este un spectacol bazat pe text, pe esenţa textului lui Goethe", a spus Silviu Purcărete.
De două ori poezie
În primele zile de octombrie, în Capitala Culturală Europeană vor avea loc două importante proiecte literare, care se suprapun în mod fericit: Festivalul European de Poezie şi Maratonul European de Poezie.
Maratonul European de Poezie va reuni poeţii într-o lectură publică de 15 ore. Evenimentul este cel mai ambiţios proiect din domeniul literar, din cadrul programului Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007. Maratonul va avea loc pe 5 octombrie 2007, iar din cei aproximativ o sută de participanţi, şaizeci vor fi români. Ceilalţi vor veni din ţări membre UE, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina.
Pe 3 octombrie 2007 va începe şi Festivalul European de Poezie, găzduit de Centrul de Cultură şi Dialog "Friedrich Teutsch". Festivalul European de Poezie 2007 este conceput ca un proiect internaţional, reunind poeţi din diferite ţări europene. Oskar Pastior, născut la Sibiu în 20 octombrie 1927 şi decedat în 2006 la Frankfurt, a contribuit la conceperea acestui festival, cu doi ani în urmă. În aminitirea sa, poeţii invitaţi vor susţine lecturi.
Astra Film Fest, festival de film documentar
Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film Fest va avea o ediţie specială în acest an, între 22 şi 28 octombrie 2007. Sute de filme documentare din 70 de ţări, de pe toate continentele, realizatori de marcă invitaţi la discuţii cu publicul, proiecţii pînă tîrziu în noapte şi expoziţii de fotografie. Anul acesta, festivalul cuprinde o secţiune specială, Transilvania mea, ale cărei filme prezintă Transilvania, aşa cum se vede ea din interior şi din afară.
Filmele concurează în secţiunile Internaţional, Europa, România şi Film Studenţesc. Publicul se va bucura şi în acest an de proiecţii grupate în jurul anumitor personalităţi: Astra Film Fest 2007 va contura portretele lui Michael Yorke şi Bob Connoly.