septembrie 2007
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007
ASTRA Film Fest 2007 a ales cele 56 de filme documentare care vor intra, în acest an, în cele patru secţiuni competiţionale ale Festivalului, programat să aibă loc între 22 şi 28 octombrie 2007, la Sibiu. Documentarele au fost selecţionate dintr-un total de aproximativ 800 de filme trimise din 62 de ţări.

"A fost un efort de admirat din partea comisiei de selecţie, formată din critici de film de elită. Iar faptul că am primit atât de multe filme ne întăreşte ideea potrivit căreia acest Festival trebuie să fie cât mai prezent pe scena sibiană şi pe cea internaţională. Ca urmare, ne propunem ca, începând cu anul Capitalei Culturale Europene, ASTRA Film Fest să îşi schimbe obiceiurile şi să devină un eveniment cu frecvenţă anuală, în loc de o dată la doi ani. Suntem convinşi că toţi cei care vor participa la spectacolul lumii oferit de ASTRA Film Fest vor câştiga în bogăţie sufletească. Cred că Festivalul nostru poate parafraza cu succes motto-ul care a făcut Sibiul celebru - ASTRA Film este un festival al culturii, un festival al culturilor", a declarat Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Fest.

La ediţia din acest an a ASTRA Film Fest, au intrat în competiţia de la secţiunea Internaţional (cele mai bune producţii recente de pe mapamond) 14 producţii din 13 ţări. La secţiunea Europa, miile de prieteni ai Festivalului vor putea admira spectacolul de pe bătrânul continent în 16 filme documentare, produse în 14 ţări diferite. Secţiunile competiţionale România şi Student, includ alte 13, respectiv 12, filme de excepţie din 8 ţări. În ceea ce priveşte această din urmă secţiune, ASTRA Film Fest şi-a creat deja reputaţia descoperirii şi promovării unor tineri regizori şi producători din întreaga lume.

ASTRA Film Fest 2007 vine şi ca un ospăţ aşteptat în urma delicateselor documentaristice oferite de Studioul de Film ASTRA prin programul început la 1 ianuarie 2007 - "Cinemateca ASTRA Film, 365 de ferestre spre lume".

Impresionantul spectacol al filmelor ce vor participa la competiţia ASTRA Film Fest 2007 va fi armonios completat de alte peste 34 de filme documentare cuprinse în programele speciale ale festivalului, a căror agendă este prezentată mai jos.


TRANSILVANIA MEA / MY TRANSYLVANIA
Transilvania, patrie a mai multor grupuri etnice, teritoriu cu o istorie zbuciumată, duce cu gândul la spaţii care s-au confruntat şi se confruntă mai mult sau mai puţin cu probleme similare celor din Tirol sau Kosovo. Programul special Transilvania Mea va prezenta această regiune din punctul de vedere al celui dinăuntru şi al celui dinafară, printr-o selecţie de 10 filme documentare.

MY TRANSYLVANIA - EXPO PHOTO
Tot din programul Transilvania Mea face parte expoziţia internaţională de fotografie: locuri şi chipuri surprinse din perspectiva fotografului-artist şi/sau a fotografului cronicar, antropolog, cercetător, sociolog vor compune o Transilvanie URBANĂ şi / sau RURALĂ a experienţelor vizuale personale la ASTRA FILM SIBIU 2007.

PERSPECTIVE EST-EUROPENE / VIEW ON EASTERN EUROPE propune selecţii de filme documentare realizate în ultimul deceniu de BBC şi ARTE despre aspecte ale tranziţiei din ţările Europei de Est.

DOCUMENTAREA REALITĂŢII / DOCUMENTING REALITY - doi regizori celebri, două stiluri de documentar: Bob Connoly (Australia) şi Michael Yorke (Marea Britanie).

CARAVANA ASTRA FILM - Spre tărâmurile ultimilor păstori europeni, program special de filme despre păstorii transhumanţi din Europa şi Asia, proiecţii interactive în satele păstorilor din Mărginimea Sibiului, plus alte surprize.

Sărbătoarea filmului documentar începe la Sibiu, în 22 octombrie 2007.


ASTRA FILM FESTIVAL - povestea de succes a Sibiului, a început în 1993. ASTRA Film Fest SIBIU 2007, eveniment major al Capitalei Culturale Europene, este organizat de Studioul ASTRA FILM/CNM Astra şi Fundaţia ASTRA FILM, laureată a Premiului de excelenţă pentru artă şi cultură (Gala Premiilor Societăţii Civile 2002), cu sprijinul Asociaţiei Sibiu 2007 / Primăria SIBIU, Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Judeţean Sibiu.
CONTACT: Piaţa Huet 12, 550182 Sibiu
Tel + 40 269-213 442, 210 134
mail: [email protected]; [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus