Libertatea / septembrie 2007
Logodnicii din America
Există un moment foarte tare în Logodnicii din America al regizorului Nicolae Mărgineanu, cînd personajul interpretat de Marcel Iureş (un fost pilot căsătorit cu o fostă stewardesă / securistă) se duce la un fost securist (Cornel Scripcaru, excelent în doar două apariţii!), actualmente (fireşte) om de afaceri, şi-i urinează pe birou... Scena - care apare pe la sfîrşit - a fost adăugată de regizor, ea neexistînd în scenariul iniţial scris de Eva Sîrbu.

Cred că de aici trebuie început: filmul lui Mărgineanu ezită între nuanţele şi semitonurile unui scenariu care vrea să spună o poveste "de viaţă" (şi Securitate) cu o anumită eleganţă (Eva Sîrbu este un distins critic de film) şi nevoia regizorului de a "pipera" povestea cu scene-şoc. Faptul că aceste două viziuni nu s-au întîlnit era previzibil; problema e ce facem cu ce a rămas...

Lucrurile bune sînt interpretarea reţinută a Tamarei Creţulescu (Maria, fosta prietenă a securistei Sanda, pe care aceasta o turnase) şi cea a lui Horaţiu Mălăele (partenerul de viaţă al Mariei, care e gay). Marcel Iureş este OK, dar pare cumva subfolosit - el nu are parte de Acea Scenă care să-l scoată în faţă (cu excepţia celei de pipi). Maria Ploae face eforturi vizibile de a "demonstra" cu orice preţ că poate juca şi un rol de scorpie alunecoasă, dar rezultatul e amestecat. Mai există şi "mama Eliza" (mama Mariei), care este Monica Ghiuţă; n-am înţeles de ce aceasta trebuie să aibă cîte-o pălărie pe cap tot filmul, oricum nu o ajută să fie mai credibilă (te aştepţi să scoată în orice clipă o sticlă de ulei de la "Bunica")! Cei doi tineri, Oana Maria Mărgineanu (fiica Sandei) şi Andrei Runcanu (fiul Mariei), sînt mai mult pioni - uneori fazi, alteori stridenţi - ai scenariului; fata Mărgineanu (în paranteză fie spus, regizorul şi-a angajat toată familia: cealaltă fiică, Ana, a fost regizor second, fiul Petru a compus muzica, iar mama Maria joacă) are o scenă care se vrea intensă (scoate puşca şi-ncepe să tragă la întîmplare), dar care iese comică.

Una peste alta, Logodnicii din America e ca un Festen românesc (filmul Dogma despre o familie disfuncţională) filmat pe malul lacului Snagov, sub un cer pe care trec avioane tot filmul (iar personajele le privesc tot timpul) şi-n care "securişti" şi "Securitate" sînt cuvinte mai frecvente decît "mama" şi "tata"... Un film care se vrea "nuanţat", doar că nu a nimerit nuanţele.
Regia: Nicolae Mărgineanu Cu: Marcel Iureş, Maria Ploae, Tamara Creţulescu, Horaţiu Mălăele, Monica Ghiuţă, Cornel Scripcaru, Oana Maria Mărgineanu, Andrei Runcanu

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus