octombrie 2007
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007
Odată cu creşterea importanţei Festivalului ASTRA Film Fest, numele invitate pentru a juriza filmele intrate în competiţie asigură succesul real al filmelor câştigătoare. La fel ca la ediţiile trecute, şi ASTRA Film Fest 2007 aduce 10 personalităţi ale lumii internaţionale a filmului - Pawel Pawlikovski, Kaori Sakagami, Michael Sinclair Stewart, Michael Yorke, Colette Piault, Renate Roginas, Rada Šešić, Cristi Puiu, Horea Murgu şi Cornel Mihalache.

"De fiecare dată am încercat să aducem în juriul Festivalului de Film Documentar astfel de somităţi. Nu numai pentru că decizia lor este dincolo de orice bănuială, ci şi pentru că prezenţa lor, alături de cea a producătorilor şi realizatorilor de film documentar, transformă Sibiul într-o adevărată sărbătoare a filmului documentar. Iar din acest fapt au de câştigat mai ales cei care vin să vadă filme la ASTRA Film Fest. În toţi aceşti ani nu a existat nici măcar un moment în care astfel de somităţi să refuze să stea de vorbă, să discute cu oamenii simpli veniţi la Festivalul nostru.

Iar dincolo de acesta, în acest an am aflat, că premiul Astra este cotat foarte bine la punctajul, care se poate obţine la concursul de proiecte în ţările din Europa. Acest fapt în sine vorbeşte despre calitatea selecţiei pentru competiţie, şi profesionalismul juriilor, care au lucrat de-a lungul anilor la festival.", declară Dumitru Budrala, directorul Festivalului.

Cristi Puiu este prezent pentru a doua oară, consecutiv, în cadrul juriului ASTRA Film Fest. "Cred că lucrurile o să se schimbe în bine în documentarul românesc şi, cu siguranţă, la acest lucru contribuie şi ASTRA Film Fest", declara, anul trecut, Cristi Puiu.


Membrii juriului ASTRA Film Fest 2007

Pawel Pawlikovski

Născut la Varşovia. A emigrat la 14 ani, a trăit în Germania şi Italia, apoi în Marea Britanie, unde a făcut studii de literatură şi filosofie la Universitatea din Londra şi la Oxford. Face film de la mijlocul anilor '80. A câştigat numeroase premii, dintre care amintim BAFTA, EMMY International, Marele Premiu al Festivalului de la Marsilia, Marele Premiu al Festivalului dei Popoli de la Florenţa, Royal Television Society Award, Premiul UN Media Peace Prize, Premiul Grierson, Premiul Golden Gate ale Festivalului de la San Francisco, Premii pentru cel mai bun film la festivalurile internaţionale de la Edinburgh, Thessaloniki, Gijon. Retrospective ale filmelor sale au fost prezentate la San Francisco (1995), La Rochelle şi Bradford (2005), Buenos Aires şi Gijon (2007).


Michael Yorke

Documentarist şi profesor de antropologie vizuală. Predă cursuri de antropologie vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University şi Manchester University Granada Centre. Este membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival şi conduce The Oxford Academy of Documentary Film pentru formare academică. Câştigător al mai multor premii pentru documentarele sale de televiziune, printre care The San Francisco Golden Gate Award, două premii Royal Television Society, o nominalizare la BAFTA, premiul UN Environmental, premiul The National Geographic Earthwatch, premiul BBC Asia şi multe altele.


Kaori Sakagami

Regizor independent şi profesor asociat de studii media în cadrul departamentului de engleză al facultăţii Tsuda, Tokio. A regizat, produs şi editat peste 30 de filme documentare pentru televiziune, multe dintre ele premiate la festivaluri internaţionale. Cercetările sale se îndreaptă către studiul infracţionalităţii, pedeapsa capitală, prevenirea delicvenţei juvenile. Acestea sunt şi temele predilecte ale documentarelor pe care le semnează.


Colette Piault

Doctor în sociologie al Universităţii Sorbona, antropolog şi cineast, fost director al CNRS (Centrul naţional de cercetare ştiinţifică) din Paris. A făcut cercetare de teren şi filme în Africa de Vest, Franţa şi Grecia. A coordonat lucrări colective şi a publicat articole pe aceste teme. A fondat şi condus SFAV (Asociaţia franceză de antropologie vizuală. Între 1983 şi 1992, a iniţiat şi organizat seminariile internaţionale "Regards sur les Sociétés Européennes" (Privire asupra societăţilor europene). A regizat nouă filme, în special în Grecia şi Cipru, prezentate în America de Nord şi de Sud, Australia, Africa de Sud şi în douăzeci de ţări europene.


Horea Murgu

EADiM fellow. Credite în 35 de lung metraje şi în 250 de scurt metraje. Mai multe premii ACIN pentru sunet. După 1990, consultant media şi membru în organisme de reglementare media în România şi la Strasbourg, CDMM, Consiliul Europei (1996-2000). Fondator al şcolii BBC pentru jurnalism radio şi de televiziune. Fondator al secţiei de multimedia de la UNATC. Producător de scurtmetraje de ficţiune. Premii internaţionale la Locarno, Sarajevo, Namur. Membru in jurii internaţionale şi naţionale de film şi televiziune: Dakino, Televest, Salzburg. În prezent, Preşedinte Coaching Institute şi profesor de Sound Design la Facultatea de Teatru în cadrul UNATC. Autor al unui manual de gramatică a limbajului audiovizual şi al mai multor studii de antropologie culturală media.


Cristi Puiu

Regizor şi scenarist, unul dintre cineaştii de mare succes ai noii generaţii de regizori români. Autor de scurt metraje şi filme de ficţiune cîştigătoare de premii importante. Preocuparea şi interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpare şi în peliculele de ficţiune pe care le semnează. A cîştigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago, ambele pentru filmul artistic Moartea domnului Lăzărescu, şi Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru scurt metraj.


Renate Roginas

Membru al Academiei Europene de Film şi cadru universitar la Media Business School din Madrid, Institut National Audiovisuel din Paris şi Film Academy Baden Wuerttemberg in Ludwigsburg, unde conduce programul de studii "International Producing". A produs peste patru sute de ore de film de ficţiune, film de televiziune şi film documentar. Din decembrie 2006 conduce programul Phare "Consolidarea sectorului audiovizual în România".


Rada Šešić

Critic şi regizor de film, specialistă în cinematografia sud asiatică şi în filmul est european. Šešić este lector invitat la Universitatea din Amsterdam şi colaborează ca şi programator consultant cu Festivalul Internaţional de Film din Rotterdam şi Festivalul Internaţional de Film Documentar din Amsterdam. De asemenea, lucrează pentru Kerala Film Festival (India) şi coordonează secţiunea competiţională de film documentar a Festivalului din Sarajevo. Este membru în comitetele de selecţie Jan Vrijman Fund, Hubert Bals Fund şi Dutch Fund STIFO. Recent, a devenit programator principal al Festivalului de Film Bucureşti şi al secţiunii de documentar a Festivalului internaţional de Film de la Sofia.


Michael Sinclair Stewart

Unul dintre cei mai de seamă antropologi care îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est. Ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. În prezent este coordonator al programului de formare în antropologie culturală Marie Curie Funded International training program. (vezi www.ucl.ac.uk/mariecuriesocanth); Doctor în antropologie socială; Activitate academică la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, School of Public Policy, UCL; London School of Economics. Membru al juriului la Astra Film Fest în 2004.


Cornel Mihalache

Studii de teatru şi film. Autor de filme documentare, regizor şi scenograf, realizator de filme şi emisiuni de televiziune, membru în juriile internaţionale ale festivalurilor de film de la Tampere, Chişinău, Dakino, Simfest, Miercurea Ciuc. Nominalizări (Cinema du reel Paris, Bilbao, Marsilia, Cracovia, Berlin, Namur) şi premii naţionale şi internaţionale (DaKino, Grand Prix Tampere - Finlanda, Nyon, Astra Film Fest). Membru UCIN şi UNITER.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus