octombrie 2007
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007
Festivalul cu cea mai mare densitate de premiere pe zi, Astra Film oferă spectatorilor 14 filme noi, care acoperă subiecte impresionante şi prezintă puncte de vedere originale, transformând Sibiul pentru o săptămâna în centrul european al documentarului. Printre cele mai aşteptate premiere mondiale la Astra Film Fest se numără Război pe calea undelor / Cold Waves, în regia lui Alexandru Solomon, Cazul Tanacu, documentarul jurnalistei Tatiana Niculescu-Bran şi cel mai recent film al lui Florin Iepan The Fallen Vampire - Bela Lugosi.

"Am descoperit cu bucurie faptul că tot mai mulţi regizori şi producători de film documentar îşi calculează timpul în aşa fel încât să lanseze filmele la ediţiile Festivalului nostru. ASTRA Film Fest a devenit un loc al premierelor nu numai pentru studenţi, ci şi pentru numele consacrate ale filmului documentar din toată lumea. Pe de altă parte, aici e singura ocazie ca în câteva zeci de ore să poţi cunoaşte realităţi actuale româneşti, pe care nu le poţi vedea decât vizionând aceste filme aici, la Sibiu", a declarat Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Fest.

Notorietatea de care se bucură Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală ASTRA face ca la fiecare ediţie numărul premierelor să fie în creştere. La ediţia din acest an a AFF, care va începe doar în câteva zile, sunt programate o serie întreagă de documentare în primă proiecţie, documentare al căror succes poate fi de pe acum bănuit.

De altfel, festivitatea de deschidere a ASTRA Fim Fest, de luni 22 octombrie, include o astfel de premieră - Cold Waves (Război pe calea undelor), filmul lui Alexandru Solomon despre postul de radio Europa Liberă.

Numai la secţiunea competiţională "România", din cadrul Festivalului, anul acesta sunt înscrie 14 premiere. Bar de zi and other stories (unde eroii sunt oamenii obişnuiţi ai zilei care trec pragul unui local din Sibiu), Beyond the forest (drama saşilor Transilvăneni prin două portrete de saşi în vârstă) sau The Brassy Bands (un film despre fanfarele săteşti din Moldova) sunt câteva dintre acestea.

Spectacolul premierelor mondiale include For God Sake (Cazul Tanacu), filmul despre povestea măicuţei care se presupune că ar fi murit în urma unui proces de exorcizare. Filmul urmăreşte evenimentele principale ale cazului, scoţând la iveală nu numai situaţii inedite, ci şi personaje şi declaraţii necunoscute publicului până acum.

Behind History de Iulian Capsali aduce aproape un subiect necunoscut: viaţa aromânilor din Albania, The Lamenters de Andrada Raluca Domin, viaţa bocitoarelor din Săpânţa; Obcina lui Bjorn Reinhardt surprinde viaţa dură a locuitorilor de la munte; The Potter From Biniş / Olarul din Biniş, semnat de Cosmin Ţiglar, film-portret al unui păstrător al vechilor meşteşuguri; Stella, realizat de Vanina Vignal urmăreşte viaţa unei cerşetoare românce în Paris; incredibilele poveşti ale romilor din Te aven baxtale!, produs de Gheorghe Şvaiţer, toate sunt felii de realitate, aduse în premieră la Festivalul de la Sibiu.

Printre premierele din cadrul secţiunii România la ASTRA Film Fest 2007 se numără şi We are staying (Stăm), semnat de Charlotte Grégoire şi o veche colaboratoare a Festivalului, coordonatoarea proiectelor comune Sibiu-Luxemburg 2007, Anne Schiltz. Documentarul urmăreşte povestea a două tinere românce, una de origine romă şi cealaltă săsoaică, ce au crescut împreună în satul transilvănean Mălăncrav.

Anca Damian semnează To Be Or Not To Be, filmul despre trupa de teatru a deţinuţilor de la Aiud, Ambruş Emese aduce prin Viva Constanţa! povestea spumoasă a lui Tudor Lăcătuş, din Şomcuta care se vede un faimos imitator al lui Elvis Presley, filmele completând alături de Vendetta despre conflict şi răzbunare în Maramureş a lui Nicoară Mihali şi Doru Filipaş lista premierelor de la ASTRA Film Fest 2007.

O altă premieră aşteptată la ASTRA Film Fest este cea a lui Florin Iepan - The Fallen Vampire - Bela Lugosi, documentar care urmăreşte viaţa tumultuoasă a lui Bela Lugosi, actorul originar din România care a dat chip personajului Dracula în prima ecranizare a romanului lui Bram Stocker la Hollywood. Filmul realizează o colecţie de imagini celebre, de mărturii în premieră, dar şi de secvenţe şocante despre obiceiurile precreştine legate de moarte din Banat şi Transilvania.

Contact:
Piaţa Huet 12, 550182 Sibiu Tel + 40 269-213 442, 210 134

Descarcă programul Astra Film Fest 2007 aici.


Vezi clipul festivalului Astra Film Fest 2007:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus