Cea de-a noua ediţie a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală Astra aduce la Sibiu spectacolul lumii în imagini de autor. 84 de filme, dintre care 56 sunt cuprinse în competiţia festivalului, peste 200 de fotografii realizate de 42 de artişti şi reunite în expoziţia cu tema Transilvania mea, opt programe speciale, printre care Portret Bob Connoly şi Michael Yorke sau întâlnirile profesioniştilor în materie de documentare, plus spectacole de muzică, acesta ar fi un rezumat al celor şapte zile de Astra Film Fest, la Sibiu.
La ediţia din acest an a Astra Film Fest, au intrat în competiţia de la secţiunea Internaţional (cele mai bune producţii recente de pe mapamond) 14 producţii. La secţiunea Europa, miile de prieteni ai Festivalului vor putea admira spectacolul de pe bătrânul continent în 16 filme documentare. Secţiunile competiţionale România şi Student, includ alte 14, respectiv 12, filme de excepţie. În ceea ce priveşte această din urmă secţiune, Astra Film Fest şi-a creat deja reputaţia descoperirii şi promovării unor tineri regizori şi producători din întreaga lume.
"Publicului Astra Film Fest îi promit voie bună. Să se bucure, să călătorească în toate lumile, să comunice şi să îşi împărtăşească ideile cu alţi participanţi", spune Dumitru Budrala, directorul fondator al Festivalului.
Premiere
Festivalul cu cea mai mare densitate de premiere pe zi, Astra Film oferă spectatorilor 14 filme noi, care acoperă subiecte impresionante şi prezintă puncte de vedere originale, transformând Sibiul pentru o săptămâna în centrul european al documentarului. Printre cele mai aşteptate premiere mondiale la Astra Film Fest se numără Cold Waves, în regia lui Alexandru Solomon, Cazul Tanacu, documentarul jurnalistei Tatiana Niculescu-Bran şi cel mai recent film al lui Florin Iepan The Fallen Vampire - Bela Lugosi. Notorietatea de care se bucură Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra face ca la fiecare ediţie numărul premierelor să fie în creştere. La ediţia din acest an a AFF, care va începe doar în câteva zile, sunt programate o serie întreagă de documentare în primă proiecţie, documentare al căror succes poate fi de pe acum bănuit.
De altfel, festivitatea de deschidere a Astra Fim Fest, de luni 22 octombrie 2007, include o astfel de premieră - Cold waves (Război pe calea undelor), filmul lui Alexandru Solomon despre postul de radio Europa Liberă.
Numai la secţiunea competiţională România, din cadrul Festivalului, anul acesta sunt înscrie 14 premiere. Bar de zi and other stories (unde eroii sunt oamenii obişnuiţi ai zilei care trec pragul unui local din Sibiu), Beyond the forest (drama saşilor Transilvăneni prin două portrete de saşi în vârstă) sau The Brassy Bands (un film despre fanfarele săteşti din Moldova) sunt câteva dintre acestea.
Spectacolul premierelor mondiale include For God Sake (Cazul Tanacu), filmul despre povestea măicuţei care se presupune că ar fi murit în urma unui proces de exorcizare. Filmul urmăreşte evenimentele principale ale cazului, scoţând la iveală nu numai situaţii inedite, ci şi personaje şi declaraţii necunoscute publicului până acum.
Behind History de Iulian Capsali aduce aproape un subiect necunoscut: viaţa aromânilor din Albania, The Lamenters de Andrada Raluca Domin, viaţa bocitoarelor din Săpânţa; Obcina lui Bjorn Reinhardt surprinde viaţa dură a locuitorilor de la munte; The Potter From Biniş / Olarul din Biniş, semnat de Cosmin Ţiglar, film-portret al unui păstrător al vechilor meşteşuguri; Stella, realizat de Vanina Vignal urmăreşte viaţa unei cerşetoare românce în Paris; incredibilele poveşti ale romilor din Te aven baxtale!, produs de Gheorghe Şvaiţer, toate sunt felii de realitate, aduse în premieră la Festivalul de la Sibiu.
Printre premierele din cadrul secţiunii România la Astra Film Fest 2007 se numără şi We are staying (Stăm), semnat de Charlotte Grégoire şi o veche colaboratoare a Festivalului, coordonatoarea proiectelor comune Sibiu-Luxemburg 2007, Anne Schiltz. Documentarul urmăreşte povestea a două tinere românce, una de origine romă şi cealaltă săsoaică, ce au crescut împreună în satul transilvănean Mălăncrav.
Anca Damian semnează To Be Or Not To Be, filmul despre trupa de teatru a deţinuţilor de la Arad, Ambruş Emese aduce prin Viva Constanţa! povestea spumoasă a lui Tudor Lăcătuş, din Şomcuta care se vede un faimos imitator al lui Elvis Presley, filmele completând alături de Vendetta despre conflict şi răzbunare în Maramureş a lui Nicoară Mihali şi Doru Filipaş lista premierelor de la Astra Film Fest 2007.
O altă premieră aşteptată la Astra Film Fest este cea a lui Florin Iepan - The Fallen Vampire - Bela Lugosi, documentar care urmăreşte viaţa tumultuoasă a lui Bela Lugosi, actorul originar din Romania care a dat chip personajului Dracula în prima ecranizare a romanului lui Bram Stocker la Hollywood. Filmul realizează o colecţie de imagini celebre, de mărturii în premieră, dar şi de secvenţe şocante despre obiceiurile precreştine legate de moarte din Banat şi Transilvania.
Juriul
Odată cu creşterea importanţei Festivalului Astra Film Fest, numele invitate pentru a juriza filmele intrate în competiţie asigură succesul real al filmelor câştigătoare. La fel ca la ediţiile trecute, şi Astra Film Fest 2007 aduce 10 personalităţi ale lumii internaţionale a filmului -Pawel Pawlikovski, Kaori Sakagami, Michael Sinclair Stewart, Michael Yorke, Colette Piault, Renate Roginas, Rada Šešić, Cristi Puiu, Horea Murgu şi Cornel Mihalache.
Cristi Puiu este prezent pentru a doua oară, consecutiv, în cadrul juriului Astra Film Fest. "Cred că lucrurile o să se schimbe în bine în documentarul românesc şi, cu siguranţă, la acest lucru contribuie şi Astra Film Fest", declara, anul trecut, Cristi Puiu.
Programe speciale
Impresionantul spectacol al filmelor ce vor participa la competiţia Astra Film Fest 2007 va fi armonios completat de alte peste 34 de filme documentare cuprinse în programele speciale ale festivalului, a căror agendă este prezentată mai jos.
Transilvania mea
Transilvania, patrie a mai multor grupuri etnice, teritoriu cu o istorie zbuciumată, duce cu gândul la spaţii care s-au confruntat şi se confruntă mai mult sau mai puţin cu probleme similare celor din Tirol sau Kosovo. Programul special Transilvania mea va prezenta această regiune din punctul de vedere al celui dinăuntru şi al celui dinafară, printr-o selecţie de 10 filme documentare.
Transilvania mea, expoziţie foto
Tot din programul Transilvania mea face parte expoziţia internaţională de fotografie: locuri şi chipuri surprinse din perspectiva fotografului-artist şi / sau a fotografului cronicar, antropolog, cercetător, sociolog vor compune o Transilvanie URBANĂ şi / sau RURALĂ a experienţelor vizuale personale la Astra Film Sibiu 2007.
Perspective Est-Europene propune selecţii de filme documentare realizate în ultimul deceniu de BBC şi ARTE despre aspecte ale tranziţiei din ţările Europei de Est. De altfel, cele şapte zile ale Festivalului de film documentar Astra vor beneficia de transmisii live realizate de televiziunea ARTE, precum şi de corespondenţe zilnice ale televiziunilor internaţionale partenere ale festivalului, TV5 şi Duna TV.
Documentarea realităţii
Doi regizori celebri, două stiluri de documentar: Bob Connoly (Australia) şi Michael Yorke (Marea Britanie).
Transhumanţa
Spre tărâmurile ultimilor păstori europeni, program special de filme despre păstorii transhumanţi din Europa şi Asia, proiecţii interactive în satele păstorilor din Mărginimea Sibiului, plus alte surprize.