octombrie 2007
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007
În chiar prima zi a Festivalului, Astra Film Fest 2007 îşi invită publicul la o premieră mondială de excepţie - Război pe calea undelor / Cold waves, un film realizat de Alexandru Solomon.

Dintre toate secţiunile Europei Libere, cea în limba română a avut cel mai mare succes, în vremurile în care comunismul umbla desculţ pe pământurile din Europa de Est. Numai în 1985, când cenzura şi verificarea corespondenţei erau în floare, la Radio Europa Liberă, secţiunea română, au reuşit să ajungă, scăpând de filtrul Securităţii, 934 de scrisori de la tineri din România. Care cereau muzică "by request".

În cele aproape două ore ale filmului, Alexandru Solomon relatează legătura nefirească, creată între dictatura naţionalist-comunistă din România şi terorismul internaţional. Personajele şi personalităţile filmului vorbesc despre războiul iscat între Radio Europa Liberă şi regimul Ceauşescu, care a ajuns până acolo încât l-a angajat pe Carlos Şacalul pentru a elimina oameni-cheie de la Europa Liberă.

Regizorul Alexandru Solomon îşi începe demersul redescoperind publicului puternica legătură creată între români prin intermediul Europei libere, în urma cutremurului din 1977. Într-un Bucureşti fără Nicolae Ceauşescu, plecat în vizită prin alte ţări, Europa liberă devenise nodul de comunicare între oamenii afectaţi de cutremur, telefoniste, echipe de salvare, rudele din alte părţi ale celor care trăiau zonele afectate şi, pur şi simplu, miile de ascultători. "A fost o complicitate extraordinară", descrie Emil Hurezeanu, pe atunci membru al echipei Europa liberă.

Pornind de la acest moment, regizorul Alexandru Solomon cotrobăie prin toate ungherele postului de radio care mai licărea a speranţă pentru românii de sub comunism. Alexandru Solomon este cel care reuneşte principalele voci ale Europei libere, la sediul din Munchen, unde acum funcţionează Facultatea de jurnalism. Întâlnirea dintre principalii redactori ai postului este cu atât mai emoţionantă cu cât se vorbeşte despre cei care nu au reuşit să rămână în viaţă.

Filmul lui Solomon are puternice valenţe de investigaţie. Imaginile şi interviurile nu cruţă nici implicarea CIA-ului în politicile Europei Libere, nu-l iartă nici pe şeful pazei postului de radio şi ajunge până la Carlos Şacalul, teroristul angajat de Nicolae Ceauşescu pentru a "linişti" unele voci incomode de la Radio Europa Liberă. Nu lasă nediscutată nici etapa scrisorii lui Paul Goma, sapă adânc şi la dedesubturile atentatului cu bombă din 1981, produs tot la sediul Europei libere şi nu iartă nici figurile privilegiate în România ceauşistă, dar aspru criticate pe postul cu sediul în Munchen.

Unul dintre cele mai importante semne de întrebare ridicate de Alexandru Solomon în Război pe calea undelor este cel referitor la atentatele cu substanţe iradiante asupra redactorilor Europei Libere. CIA-ul a negat, la acea vreme, o astfel de posibilitate de atentat. Voci din interiorul radioului lămuresc - dacă ar fi fost dovedite aceste atentate, cei asupra cărora au fost făcute ar fi trebuit despăgubiţi, datorită faptului că aceste evenimente se petreceau "la locul de muncă". Semnele de întrebare ridicate asupra probabilităţii unor astfel de atentate prin iradiere se risipesc, însă, atunci când Alexandru Solomon aduce în faţă recentul deces al fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko, iradiat cu poloniu 210.

Filmul lui Solomon este cu atât mai răscolitor cu cât, printre personajele intervievate - de talia unui Hurezeanu, Doina Cornea sau N.C. Munteanu - este şi Monica Lovinescu.

Război pe calea undelor, coproducţie România-Germania-Luxemburg, are premiera mondială la Sibiu, fiind proiectat în chiar prima zi a Festivalului Astra Film Fest, imediat după Festivitatea de deschidere, de la orele 19.00. La proiecţia filmului sunt aşteptaţi şi câţiva dintre protagoniştii filmului, printre care şi Emil Hurezeanu.

Război pe calea undelor va fi reluat în Sala B de proiecţie vineri, de la orele 21.00. La fel ca şi celelalte filme din cadrul Festivalului, şi acesta poate fi cerut la videobar.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus