Mălăncrav este satul în care Fundaţia "Mihai Eminescu Trust", patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii, a cumpărat un conac dărăpănat pe care l-a reabilitat. Mălăcrav este satul în care au convieţuit saşi şi români. În satul aflat între Sibiu şi Sighişoara, două oraşe cu o puternică tradiţie săsească, Anne Schiltz, alături de Charlotte Grégoire, pătrund în relaţiile intime create în inima Transilvaniei.
În filmul Stăm (We are staying), cele două regizoare urmăresc destinele a două tinere care au crescut împreună în Mălăncrav, sat retras de agitaţia cotidiană.
În spatele noii "evanghelii europene", între dealurile transilvane, se ascund două destine - cele ale lui Ruth şi Natalia. Una săsoaică, cetăţean german, cealaltă de origine romă. Una a părăsit satul, cealaltă a rămas. Singurul lucru pe care par să-l aibă în comun este prietenia care le leagă din copilărie. Ruth, devenind între timp cetăţean german, lucrează în Germania de mai mulţi ani, însă visează să se întoarcă într-o zi ca să trăiască în satul natal, unde revine în fiecare an pentru a-şi petrece concediul. Natalia nu a avut niciodată ocazia să plece din sat, însă ar face acest lucru de îndată ce i s-ar ivi ocazia de a lucra în străinătate.
Dincolo de poveste şi viziunile celor două tinere, se află cotidianul lor rural dar şi aspiraţiile lor diferite pe care filmul îşi propune să le urmărească. Într-o ţară unde toată lumea pare a dori să plece în străinătate, există oameni care rezistă acestei tentaţii, din anumite convingeri sau fiindcă nu au de ales. A pleca, a rămîne, a părăsi, a se întoarce... acestea sunt problemele la care filmul ne face să reflectăm.
Filmul explorează contradicţiile existente în relaţia dintre ele şi pune sub semnul întrebării ceea ce noi înţelegem prin apartenenţă socială şi etnică, migraţie, bani, viaţă rurală şi căutarea propriilor rădăcini. Filmul curge atent la detalii, atent la viaţa genuină a celor două fete.
Luxemburgheza Anne Schiltz a studiat antropologie socială şi culturală la Bruxelles, a călătorit mult în România, şi în prezent îşi definitivează doctoratul pe tema Vecinătăţile din Transilvania la Centrul European de Cercetare Etnologică ULB din Bruxelles. Este coordonatoarea proiectului pentru Asociaţia Luxemburgului şi a Marii Regiuni - capitală culturală europeană în 2007.
Charlotte Grégoire, coregizoare a filmului Stăm este licenţiată în antropologie socială şi culturală, a obţinut masteratul în antropologie vizuală la Universitatea Granada din Manchester, iar din 2002 este directoare a Studioului Zoung Filmmakers.
Anul acesta, filmul celor două regizoare a intrat în competiţia ASTRA Film Fest la secţiunea România.