octombrie 2007
Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007
"Vin la Sibiu pentru a intra în biserica ASTRA", este metafora pe care o foloseşte Michael Yorke atunci când vorbeşte de ASTRA Film Fest. Vechi prieten al Festivalului, membru al juriului nu numai la această ediţie, ASTRA Film Fest a programat pentru miercuri, 24 octombrie 2007, un program special dedicat lui Michael Yorke.

După o carieră de mare succes ca fotograf profesionist, Michael Yorke, mult premiatul realizator de film şi antropolog, a început formarea sa ca antropolog şi la un trib din India (doctorat la London's School of Oriental and African Studies, Decisions and analogy: political structure and discourse among the Ho tribals of India, în 1976). În ultimii douăzeci şi cinci de ani, Michael Yorke a produs aproape un film pe an pentru Televiziunea Britanică.

Succesul lui Michael Yorke a fost întrezărit încă de la unul dintre primele sale filme, foarte bine primit. Este vorba de Dossers, un film despre boschetarii din Londra, realizat în timpul reformei economice, când un adevărat oraş de corturi cu peste o mie de locuitori a preluat una dintre cele mai frumoase pieţe în inima unei aşezări de lângă oraş. Cu fiecare film, Michael Yorke a demonstrat acea abilitate de a explora cea ce este în inima celor filmaţi, esenţa oricărui proiect antropologic.

În programul-portret, ASTRA Film Fest prezintă şi filmul Dust and Ashes, despre Kumb Mehla, realizat pentru BBC2 în cadrul serialului Under the Sun. Unul dintre filmele lui de mare succes făcute pentru BBC în India este celebrul Eunuchs, India's Third Gender / Eunucii: Al treilea sex în India, film de asemenea prezent în ASTRA Film 2007. În calitatea sa de realizator de film pentru BBC, producând documentare despre culturi îndepărtate, a făcut din munca sa ceea ce mulţi alţi antropologi au făcut: a încercat să înţeleagă şi să descrie, să prezinte o cultură într-un mod complex. Filmele lui au avut o audienţă la care majoritatea cadrelor universitare nici nu îndrăznesc să viseze.

În ziua de astăzi, televiziunea britanică este într-o condiţie disperată, făcând un pas înapoi de la misiunea ei istorică de a arăta lumea în mod complex, surprinzător şi tulburător, lucru ce stă la baza unei adevărate dezbateri publice, într-o societate democratică. Michael Yorke a găsit un refugiu departe de această lume tot mai mult sub presiunea comercială şi a început să facă filme documentare independente (cel mai recent, Holly Men and Fools / Sfinţi şi nebuni - va fi proiectat tot în acest în acest program - portret).

În tot acest timp, Michael Yorke formează o nouă generaţie de tineri, viitori realizatori de film, învăţându-i secretele unei producţii de documentar clasice, cel mai recent la workshop-ul Marie Curie, eveniment sponsorizat de Sony şi desfăşurat la Astra Film Studio, Sibiu, în 2006.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus