Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007

Primul vampir a fost român - The Fallen Vampire / Vampirul decăzut


octombrie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
ASTRA Film Fest 2007 a prezentat în cea de-a treia zi o nouă premieră mondială - The Fallen Vampire (Vampirul decăzut), film semnat de Florin Iepan, care scoate la lumină povestea puţin cunoscută a lui Bela Lugosi. Actor de origine română, născut la Lugoj - de unde şi numele său de scenă -, Bela Lugosi şi-a creat drumul spre Statele Unite prin Ungaria, unde, la Budapesta joacă pe scena Teatrului Naţional în rolul lui Iisus.

Documentarul lui Florin Iepan urmăreşte cu lux de amănunte cariera primului actor care l-a întruchipat pe Dracula, misticul vampir închipuit de Bram Stocker. Personaj pentru care şi-ar pune cariera la bătaie mulţi actori în ziua de azi, în primii ani ai cinematografiei, Universal Pictures a găsit relativ greu un actor dispus să joace pe un astfel de scenariu. Bela Lugosi şi-a dorit mult acest lucru, jucând acest rol în mai multe piese de teatru. Succesul filmului în Statele Unite l-a transformat aproape peste noapte într-una din cele mai cunoscute figuri de la Hollywood. A jucat în peste 100 de filme, a fost căsătorit de patru ori, a devenit un megastar al primei jumătăţi de secol. Figura lui Bela Lugosi se confundase cu cea a lui Dracula. "Fără Lugosi nu ar fi existat Dracula", concluzionează cei care l-au cunoscut pe Bela Lugosi - printre aceştia, Bela Lugosi jr., regizorul István Szabó, actorul Boris Karloff (primul actor care l-a jucat pe Frankenstein) sau istoricul de film Gary Rhodes.

Filmul lui Iepan surprinde şi momentele de decădere ale actorului - Bela Lugosi este primul actor de la Hollywood care îşi recunoaşte dependenţa de droguri şi care nu ascunde faptul că urmează o cură de dezintoxicare.

The Fallen Vampire aduce pe ecran o colecţie de imagini celebre, de mărturii în premieră, dar şi de secvenţe şocante despre obiceiurile precreştine legate de moarte, din Banat şi Transilvania. Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul ASTRA Film Fest, miercuri 24 octombrie 2007. Toate articolele despre Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Căldură şi răutăcisme - Astra Film Fest 2007, Iulia Blaga
 Despre lucrurile mici care contează - Independenţa, Iulia Blaga
 Marele Premiu Astra Film Fest 2007: Cabal în Kabul, Comunicat de presă
 De la Moscova la Petuşki, cu Venedikt Erofeev - Astra Film Fest 2007, Veronica D. Niculescu
 Mai multe despre câştigătorii ASTRA Film Fest 2007, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul de film documentar şi antropologie vizuală Astra Film Fest 2007


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer