Pentru prima dată în cele nouă ediţii de până acum, o parte din filmele cuprinse în festivalul ASTRA Film Fest pot fi urmărite pe site-ul oficial al Festivalului, www.astrafilm.ro. Până acum, organizatorii Festivalului au postat pe site-ul ASTRA cinci dintre cele 84 de filme prezente la Sibiu - Cazul Tanacu, filmul Tatianei Niculescu Bran şi al lui Ionuţ Teianu şi Mirel Bran, Eunucii, al treilea sex în India, al lui Michael Yorke, celebrele Blestemul ariciului şi La drum, ale lui Dumitru Budrala, şi Grasele la pat, slabele la dans, al lui Konrad Szolajski.
"Internetul este modalitatea prin care, mai nou, pot ajunge la noi cât mai mulţi prieteni ai Festivalului. Acesta este viitorul. Vrem să oferim cât mai multor iubitori de documentar şansa de a vedea filme de calitate. Până acum am pus cinci filme pe site-ul nostru, pentru că pentru acestea am obţinut drepturile de a le difuza liber. Pe măsură ce vom mai obţine astfel de acorduri, vom adăuga şi alte filme", a declarat Dumitru Budrala, directorul fondator al Festivalului.
Iniţiativa organizatorilor a prins foarte bine. Astfel, după nici o jumătate de zi de la postarea filmelor pe internet, peste 700 de persoane au accesat aceste filme. Iar numărul lor este în continuă creştere.
La ediţia din acest an a ASTRA Film Fest participă peste 400 de invitaţi din peste 30 de ţări - regizori, producători, antropologi, profesori universitari. Alături de aceştia, câteva sute de studenţi din mai bine de 10 ţări şi-au anunţat prezenţa, o bună parte dintre ei fiind deja prezenţi la Sibiu.
For God's Sake / Cazul Tanacu
Tatiana Niculescu Bran, Ionuţ Teianu, Mirel Bran
România, 2007
48 min
"Crucificată de călugăriţe şi de un preot, o tânără măicuţă a murit după ce a fost expusă unui ritual de exorcism desfăşurat într-o mănăstire din România". Această poveste a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume în iunie 2005. Scenariul medieval şi atenţia mediei au stârnit imaginaţia publicului internaţional. În februarie 2007, preotul a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar călugăriţele la 8, respectiv 5 ani. Ce este realitate şi ce este ficţiune în această poveste incredibilă? Cu ajutorul unor fotografii de arhivă, a mărturiilor în exclusivitate şi a unor imagini inedite, documentarul spune povestea vieţii şi a morţii Irinei Cornici într-o manieră complexă, pătrunzînd dincolo de ceea ce a fost prezentat în media. Este o poveste complicată despre malpraxis medical şi religios şi despre instituţii derutate ale unei ţări proaspăt devenite membru UE, care nu este încă pregătită să desprindă de moştenirea comunistă.
Eunuchs, India's Third Gender
Michael Yorke,
UK, 1991
52 min
Kirian trăieşte în India, e homosexual şi îşi doreşte să se fi născut femeie. Kirian caută soluţia pentru o schimbare de sex la secta tradiţională indiană Hijras, numită şi a Eunucilor. Secta practică castrarea. Shardabai este împărăteasa eunucilor din Rajasthan, mai mare peste 105 eunuci care trăiesc pe teritoriul pe care îl are în stăpânire. E privită ca o sfântă şi respectată de toţi cei care o cunosc, pentru modul în care îmbină ascetismul cu ambiguitatea sexuală şi pentru că a reuşit să treacă dincolo de conflictele intersexuale, cu toate traumele pe care acestea le cauzează. Shardabai e privită ca o femeie sfântă şi înţeleaptă, păstrătoare a puterii şi a cunoştinţelor ezoterice. Într-o societate în care rolul sexelor este puternic polarizat, India reprezintă o excepţie. Este una dintre rarele culturi care oferă recunoaştere şi un statut respectat persoanelor cu sex neprecizat. Odinioară, eunucii erau bogaţi şi respectaţi. Trăiau la curţile regilor şi erau artişti şi cântăreţi apreciaţi. Tot ei erau paznicii haremurilor regale. Astăzi, vechile credinţe şi obiceiuri sunt pe cale să dispară. Rehmat Guru din Mumbai e nevoită să îşi trimită cei paisprezece eunuci să se prostitueze în mahalalele oraşului. Filmul explorează cu multă sensibilitate o veche tradiţie ezoterică. Descoperim motivaţii personale care i-au făcut pe mulţi indieni să se supună operaţiei periculoase şi traumatizante de castrare.
The Curse of the Hedgehog / Blestemul ariciului
Dumitru Budrala
România, 2004
92 min
Filmul urmăreşte pe parcursul unui an o familie extinsă de romi aparţinând comunităţii Băieşilor, care trăiesc într-o sărăcie extremă. Autorul îi însoţeşte în drumurile pe care le fac din cătunul lor din munte spre satele din vale, unde târguiesc mături şi coşuri pentru bani sau mâncare. Aceste "expediţii" de iarnă sunt de fapt un drum al supravieţuirii, pentru că familia nu are nicio altă sursă de venit. Filmul este mai mult decât povestea zbaterilor lor pentru supravieţuire. Pe parcursul celor 100 de minute, aflăm de ce băieşii fug de munca câmpului, care sunt relaţiile lor cu ciobanii români şi cum îi privesc pe băieşii bogaţi din comunitate, aşa-numiţii "bişniţari", care au făcut averi imense din escrocherii cu inele false. Observăm o gândire mitologică, activată în viaţa de zi cu zi, alături de sentimentul de apartenenţă la credinţa ortodoxă. Urmărind acest film, le înţelegem poate mai bine viaţa, cu suferinţele şi absurdităţile ei, şi ajungem să îi admirăm pentru că îi fac faţă cu spirit şi umor.
On the Road / La drum
Dumitru Budrala
România
45 min
Ciobanii din Carpaţi pleacă în fiecare iarnă în transhumanţă, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii. Acest "drum al oilor" este oarecum asemănător cu "Drumul mătăsii" sau cu "Drumul sării". În martie 1997, stăpînul unei turme a fost jefuit şi asasinat într-o pădure. Fiul său cel mic îi găseşte trupul după şapte zile de căutare. Mai mult decît reconstituirea unei crime, filmul prezintă viaţa ciobanilor transhumanţi din sudul Transilvaniei.
The Fat to Bed, The Slim to the Ball
Konrad Szolajski
Polonia, 2006
50 min
Femeile grase nu au o viaţă prea plăcută în societatea noastră intolerantă. O tânără supraponderală va ajunge mai degrabă în patul unui bărbat decât la braţul lui într-un restaurant elegant. Kilogramele în plus nu exclud dorinţa de a găsi fericirea, doar că obstacolele sunt mai multe. Filmul este inspirat de un website care şi-a propus să atragă atenţia asupra numărului crescând de persoane supraponderale din Polonia. Site-ul oferă informaţii şi sfaturi într-o varietate de domenii: modă, sport, sănătate şi sex. Marta, autoarea site-ului, a avut de purtat propria ei bătălie. Filmul ne oferă detalii despre anii dificili pe care i-a trăit în adolescenţă şi despre lupta pe care Marta a dus-o pentru a dobândi încrederea în sine.