ASTRA Film Fest a prezentat şi în acest an producţii ale unor adevărate "întreprinderi" de profesionism - posturile de televiziune ARTE şi BBC. Programele speciale alcătuite de cele două televiziuni cuprind o selecţie a documentarelor produse de ei în ultimele decenii.
Participarea ARTE la ASTRA Film Fest stă sub semnul misiunii pe care celebrul post de televiziune şi l-a asumat - acela de a face ceva pentru ca europenii să se cunoască mai bine între ei. De altfel, chiar textul Cartei fondatoare a postului de televiziune se referă, în special, "la punerea în lumină a diversităţii culturilor europene - şi mondiale - şi promovarea lor. Fiind vorba de Europa centrală şi orientală, ARTE are în vedere două părţi complementare: anchetarea realităţilor politice, economice şi culturale din aceste ţări şi difuzarea a ceea ce e mai bun din creaţia lor artistică şi cinematografică".
Astfel, ARTE a încurajat şi produs filme ale unor celebri autor europeni, printre care şi recunoscutul regizor român, Cristian Mungiu. "Festivalul ASTRA FILM ne onorează cu un «omagiu» adus canalului nostru, în domeniul documentarului, alături de faptul că a selecţionat câteva dintre producţiile noastre recente în secţiunile competiţionale. ARTE se felicită pentru această primă participare la Festivalul ASTRA FILM care dă posibilitatea participanţilor să cunoască mai bine munca noastră şi să întâlnească realizatori ai filmelor selecţionate", arată reprezentanţii ARTE.
În cadrul programului special ARTE sunt prezente patru filme. În Centrul, cineastul polonez Stanislav Mucha îşi propune să găsească centrul geografic al Europei, situat probabil undeva între Capul Nord, Grecia, Portugalia şi Rusia. Cercetările lui au fost încununate cu succes, din moment ce a găsit nu mai puţin de douăzeci de centre geografice.
În cel de-al doilea film din program, Yasmina Abdellaoui şi Benoît Dervaux, urmăresc destinul a doi copii fără casă, Gigi, de 17 ani, şi Monica, de 15 ani. Cei doi, care locuiesc în gară şi mănâncă pe unde pot, tocmai aşteaptă un copil. Filmul surprinde bucuriile şi necazurile a doi copii obligaţi să se maturizeze mult prea repede.
În fine, cel de-al treilea film al competiţiei, Familia Lapirov pleacă spre Vest, redă povestea regizorului Jean-Luc Léon care însoţeşte o familie de evrei din Rusia de-a lungul călătoriei lor spre Vest pînă la Los Angeles, noua lor casă, în urma emigrării.
Low Cost - 110 euro este primul documentar românesc despre efectele globalizării. Filmul pune faţă în faţă două grupuri de muncitoare de la două fabrici cu profil similar, aparţinând aceluiaşi patronat româno-francez. La un moment dat, patronul francez, nevoit să disponibilizeze o parte a muncitoarelor franţuzoaice, găseşte soluţia de a le detaşa la o filială a fabricii din Mediaş. Filmul urmăreşte cu onestitate şi simpatie întâlnirea dintre două culturi, descoperind că nu se poate vorbi de o ciocnire dintre civilizaţii. Franţuzoaicele şi româncele reuşesc să se înţeleagă - chiar dacă nu vorbesc aceeaşi limbă - pentru că au aceleaşi probleme, salariul mic fiind cea mai mare dintre ele. Filmul este semnat de Nora Agapi şi Stéphane Luçon.
Regizorii BBC s-au regăsit de nenumărate ori în programul sau secţiunile competiţionale ale ediţiilor ASTRA Film Fest. Programul special BBC, din această ediţie a Festivalului, dezvăluie fără nuanţe felul în care televiziunea britanică a explorat zona Europei centrale şi de est în apropierea şi în urma prăbuşirii blocului comunist.
"La şaptesprezece ani după căderea comunismului, a sosit vremea să evaluăm modul în care BBC Londra, lider mondial în domeniul ştirilor şi programelor TV, a reacţionat la evenimentele istoriei recente şi să analizăm imaginea pe care a difuzat-o în ultimii douăzeci de ani către milioane de britanici despre Europa de Est şi fosta URSS. Vă invităm să vizionaţi filmele din acest program special!", este îndemnul lui Michael Stewart, membru al juriului Festivalului, şi, totodată, un vechi profesionist al BBC.
Primul film al programului BBC, Sfârşitul Iugoslaviei. Partea I - Naţionalismul, semnat de Angus Maqueen şi Paul Mitchell, scoate în evidenţă povestea din interior a momentelor decisive ale conflictului din fosta Iugoslavie, prezentată de toţi liderii statelor rivale. Crimă şi iertare poartă semnătura Melissei Llewelyn-Davies şi este prima parte a unei trilogii despre dramele din trei naţiuni europene, reunite în aceeaşi regiune - Kosovo.
De la Moscova la Pietushki evocă cu umor şi cu o oarecare amărăciune romanul cu acelaşi nume. Un supravieţuitor al unui cancer la gât, Yerefevev are nevoie de asistenţă mecanică pentru a vorbi, în timp ce umorul său sec rămâne intact. Filmul poartă semnătura lui Pawel Pawlikowski.
Programul special ARTE a fost prezentat vineri, 26 octombrie 2007, începând cu orele 17, iar filmele cuprinse în programul special BBC au fost programate pentru sâmbătă, 27 octombrie 2007, de la orele 15.00.