noiembrie 2007
Festivalul Naţional de Teatru 2007
10 noiembrie 2007

O vară fierbinte pe Iza
Teatrul Naţional "Lucian Blaga", Cluj-Napoca şi Teatrul "Tony Bulandra", Târgovişte
regia: Mihai Măniuţiu

Pofta de-a trăi, bucurie, luptă între viaţă şi moarte, febrilitate şi durere. Când îţi vine să dai de pământ cu tine şi totuşi nu o faci. Stai amorţit pe un scaun şi înduri cazna. Muzica te urmăreşte ca o umbră, te hărţuieşte, te scrie, ea te ucide şi tot ea te naşte. Muzică neaoşă, din Maramureş. Mi s-a zburlit pielea de câteva ori ascultând-o. Chiar dacă unele momente puteau fi poate mai pline coregrafic, spectacolul te încarcă puternic şi te cheamă să te dai fără frică.


Nora
de Henrik Ibsen
Schaubühne am Lehniner Platz (Germania)
regia: Thomas Ostermeier

Femeia şi bărbatul azi. Sexul ca armă a puterii, dar cât de eficientă? Iubeşti? Mai presus de onoare, de sentimentul proprietăţii, de grija reputaţiei şi a convenţiilor sociale? Ce anume e permis în dragoste? Derularea acţiunii devine de la un punct cam nemotivată şi precipitată. Conflictul pare uşor forţat sau insuficient exploatat pentru a justifica actul ucigaş al Norei din final, care nu se rezumă la a-şi părăsi soţul. Confruntarea dintre cei doi este mai degrabă molatică. Altminteri, o scenografie de efect fără doar şi poate, care punctează regia alături de muzică.


11 noiembrie 2007

Totul e deşertăciune
adaptare de Viviane de Muynck, după Claire Goll
Needcompany, Belgia
regia: Jan Lauwers

Mi-a fost imposibil să rezist până la finele spectacolului în sală. Povestea lui Claire Goll intersectată cu soarta atâtor personalităţi din vremea sa precum Rainer Maria Rilke, Picasso, André Malraux, James Joyce sau Salvador Dali pare total lipsită de viaţă. Monologul este înfiorător de plictisitor transmis, lipsit de interpretare, de mesaj, de emoţie. Regia lasă totul la voia întâmplării, rezultând la final un produs precar, ce trebuie evitat.


PS: Ai văzut o piesă din Festivalul Naţional de Teatru 2007 sau din FNT [off] LUNI 2007 de la Green Hours? Scrie despre ea în fix 5 rînduri (în word, cu diacritice) şi trimite fişierul rezultat la [email protected] pentru ca părerea ta să apară pe LiterNet. Spune şi altora ce ţi-a plăcut şi ce e de evitat!


Nu uitaţi: Aplaudaţi doar dacă - şi cît - vă place! O campanie iniţiată de LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus