Dan Alexe, jurnalist român stabilit de 20 de ani în Belgia, a cîştigat marele premiu Astra Film Fest 2007 din Sibiu. Filmul Cabal în Kabul surprinde Afganistanul de după talibani, dintr-un unghi special. Ca jurnalist independent, Dan Alexe a locuit trei ani în Kabul, a învăţat limba şi a urmărit diferite subiecte.
Astfel i-a descoperit pe ultimii doi evrei din Kabul, care aveau să devină personaje în filmul său. Cei doi se duşmănesc şi împart sinagoga în două: Isaac Levy face descîntece, iar Zabulon Simantov fabrică alcool la negru.
Dan Alexe a lucrat la film începînd din 2002. După ce deja filmase mult, i s-au furat casetele, la Praga. După o perioadă de depresie, s-a întors la Kabul, ca profesor de jurnalism, şi a reluat lucrul la filmul pe care l-a terminat în 2006. Filmul rulează în săli din Franţa şi va fi difuzat şi în Belgia şi Olanda.
Dan Alexe este corespondent al ziarului România liberă şi a contribuit la organizarea unor evenimente culturale româneşti din cadrul programului Luxemburg - Capitală Culturală Europeană 2007, printre care lecturile scriitorilor români la Kulturfabrik.
Filmele româneşti foarte mediatizate, Război pe calea undelor şi Cazul Tanacu, nu au primit premii la Astra Film Fest, motivaţia juriului fiind că nu au fost apreciate filmele de televiziune, ci cele care prezentau o documentare reală şi emoţionau. "Filmele româneşti de anul acesta sînt mai bine făcute, tehnic. Probabil că cineaştii români vor trece de la documentarul tv la documentarul propriu-zis", a declarat regizorul Cristi Puiu, membru în juriu.
Premiile Astra Film Fest 2007
Marele Premiu: Cabal în Kabul, de Dan Alexe
Secţiunea România: Stăm, de Anne Schiltz şi Charlotte Gregoire; Bar de zi şi alte povestiri, de Corina Radu
Secţiunea Internaţional: Mersul pe frînghie, de Peter Lom; Prirenchnyy, oraşul care nu există, de Tone Grottjord
Secţiunea Europa: Strada noastră, de Marcin Latallo; Două surori, de Jasna Krajinovic
Secţiunea Student: După război, de Srdan Keca; Adevăruri nepermise, de Chana Zalis
Premiul Comisiei Europene: Casa mea, de Debora Scaperrotta.