Suplimentul de cultură / aprilie 2007
Celebrul cineast Nikita Mihalkov a deschis sîmbătă, 14 aprilie 2007, la Cinema Scala din Bucureşti, cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film B-EST, cu apreciata peliculă Utomlyonnye solntsem / Soare înşelător, distinsă cu Premiul Oscar la categoria "Cel mai bun film străin" (1994). A doua zi, acesta a fost prezent la Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a susţinut un master-class cu tema "Regizorul în două ipostaze: în afara filmării şi la cadru". Duminică, la Cinema Scala a rulat din nou Utomlyonnye solntsem / Soare înşelător, dar şi Sibirskiy tsiryulnik / Bărbierul din Siberia, la care a semnat regia (1998), şi Statskiy sovetnik / Consilierul de stat - în care a şi jucat (2005). Aceste trei pelicule sînt produse de Studioul independent Trite, pe care Nikita Mihalkov l-a înfiinţat încă din anii '80.

Nikita Mihalkov (62 de ani) a apărut pentru prima dată într-o peliculă la 14 ani, cu un rol episodic. Primul său rol principal l-a obţinut la 18 ani, într-un film semnat de regizorul armean Gheoghii Daneli, în care a şi cîntat. După apariţia acestuia, tînărul Mihalkov a fost îndrăgit de public şi tot în acel an a dat admiterea la Şcoala de Teatru Şciukin. A fost exmatriculat. S-a "transferat" la Institutul de Cinematografie (VGIK), începînd cursurile anului II. Acolo învăţase şi fratele său mai mare Andrei Koncealovski. În prezent, lucrează concomitent la două filme -12 razgnevannyh muzhchin / Cei 12, aflat deja în montaj, şi Utomlyonnye solntsem 2 / Soare înşelător 2, care va avea două părţi importante. Şi-ar dori să vină cu primul, care este aproape gata, din nou în România.


Citate:

Nu-mi tai mustaţa sub nici o formă, nu de alta, dar nu mă iartă femeile.

Eu, cu toate plusurile şi minusurile mele, nu mă puteam naşte decît în Rusia. De asta n-am plecat niciodată în America. Ei mă iubesc, mi-au dat un Oscar.

Dacă aş face un film despre un sat românesc, m-aţi bate, e ca şi cum aş face un reportaj turistic.

Eu nu aleg roluri, ci regizori. Cum spunea mama mea, "important nu e ce faci, ci cu cine o faci".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus