Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2007

Palme d'Or în deschidere la TIFF


AperiTIFF, iunie 2007
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În 2002, proaspăt întors de la Cannes unde fusese prezentat în cadrul Quinzaine des Realisateurs, Occident - debutul lui Cristian Mungiu în lungmetraj -, inaugura primul TIFF. La finalul acelei ediţii, pleca acasă cu Trofeul Transilvania. 5 ani mai tîrziu, din nou întors de la Cannes - de data asta cu Palme d'Or şi premiul FIPRESCI - al doilea film al lui Mungiu, 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, deschide TIFF-ul.

Cred că la aproape o săptămînă de la anunţul care a făcut chiar şi la noi lumea să se uite mai bine spre cinematografia românească aţi auzit deja că în centrul subiectului este un avort şi că totul se petrece cu vreo 2 ani înainte de căderea comunismului - deci (pentru cine a uitat) într-o epocă în care avorturile erau interzise şi serios incriminate penal. Lăsaţi, însă, la o parte rezumatele: 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile e în primul rînd istoria unei prietenii între 2 tinere studente în cei mai întunecaţi ani ai regimului Ceauşescu. Şi, deopotrivă, pornind de la aventura lor sordidă ce le poartă din cămine prin hoteluri dubioase, o radiografie fără urmă de nostalgie a vieţii în acei ani pe care mulţi se grăbesc să-i uite sau înfrumuseţeze în amintiri. E, mai ales, istoria eforturilor şi sacrificiilor făcute de o tînără echilibrată şi lucidă pentru a-şi ajuta amica aeriană (Laura Vasiliu) să se descurce. Pentru că microcosmosul vieţii aparent aşezate a protagonistei Otilia (Anamaria Marinca), pendulînd între învăţat, relaţia cu un iubit care, finalmente, nu înţelege nimic din ea & problemele ei şi micile frecuşuri ale traiului zilnic (traficul de mărunţişuri ş.a.) e dat peste cap definitiv în momentul în care îşi asumă exact responsabilităţile de care fuge candida ei prietenă aflată la ananghie. O tragedie a iresponsabilităţii, dedicaţiei, meschinăriilor şi nepăsărilor şi a felului cum acestea le vor (re)modela pe cele două eroine. Un film necesar pentru cei care încă mai visează la Epoca de Aur. Şi nu doar pentru ei. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2007


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Carmen Mezincescu


Alte articole

 Aventuri în irealitatea imediată - TIFF 2007, Iulia David
 Manipularea controversei - Manufacturing Dissent: Uncovering Michael Moore, Carmen Mezincescu
 Suspans pe monitor - Red Road, Carmen Mezincescu
 Ex Drummer la TIFF 2007, Carmen Mezincescu
 3X3: Neil LaBute, Carmen Mezincescu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2007


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer